Medene rezine z bučnimi semeni

10.12.2018 13:43:01
Skupina Coolinariki, ki deluje pod vodstvom Sandija Marolta in v sklopu ČD Radovljica, je letos že trinajstič priredila delavnico Kuhamo z medom v Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici. Prof. Marija Arh Ivanšek je tudi letos razkrila nekaj »skrivnosti« ob pripravi jedi, ki jih pri nas sicer poznamo, a so navadno na jedilnikih navedene s tujko. Pri kuhanju je sodelovalo in pomagalo nekaj dijakov šole. Udeleženci delavnice pa so prisluhnili navodilom profesorice in tudi sami po svojih močeh pomagali pri nastajanju dobrot ter tako krepili svoje kuharske veščine. Z bogatega jedilnika smo za bralce v tem predprazničnem času izbrali recept za medene rezine z bučnimi semeni, ki ga boste lahko s pridom uporabili za pogostitev.
 
SESTAVINE ZA 10 OSEB
6 jajc, 20 dag masla, 20 dag moke, 1,3 dag oziroma 1 vanilin sladkor, 20 dag jedilne čokolade, 20 dag mletih mandljev ali orehov, 20 dag cvetličnega medu, 0,7 dag oziroma polovico vrečke pecilnega praška, 20 dag grobo sesekljanih bučnih semen, ščep soli, cimet, klinčki, kardamom, limonina lupinica
Beli led – glazura: sok 1 limone, 20 dag sladkorja v prahu.
 
PRIPRAVA
Maslo penasto umešamo. Dodamo rumenjake, med in dobro umešamo. Beljake s ščepcem soli stepemo. Čokolado grobo sesekljamo. Moko s pecilnim praškom presejemo. Masi z rumenjaki dodamo mandlje/orehe, bučna semena, moko in sneg ter rahlo premešamo. Maso namažemo na pomaščen pekač. Pečemo 20–30 minut na 170 °C – odvisno od debeline testa. Na toplo pecivo namažemo glazuro. Razrežemo na rezine ali z modelčkom izrežemo srčke, polmesece itd. Posušimo. Za glazuro »beli led« dobro umešamo obe sestavini. Po želji lahko dodamo še en jajčni beljak.
Avtorica recepta: Marija Arh Ivanšek

 
Foto: Nataša Klemenčič Štrukelj