Kvašeni mafini z medom in praženimi bučnicami

03.07.2018 11:11:54
Z receptom, ki ga predstavljamo, je  dijakinja  Šolskega  centra Šentjur, Veronika Ropas,  pod  mentorstvom učiteljice Elizabete Paska Selić  na  4. tekmovanju Konzorcija biotehniških šol Slovenije 2018  v kategoriji živilstvo osvojila prvo mesto, in sicer zlato priznanje z osvojenimi  vsemi možnimi stotimi točkami. Tekmovanje poteka na državnem nivoju, zato na Šolskem centru Šentjur takšen rezultat jemljemo kot velik dosežek svojih prihodnih slaščičarjev. Za bralce Slovenskega čebelarja smo posebej prilagodili recepturo zmagovalnega izdelka s tem, da sedaj vsebuje dragoceno živilo, med.

SESTAVINE
Testo: 0,25 kg gladke moke,  1 rumenjak,  3 g soli, 50 g   masla, 10 g kvasa, 15 g medu, 1 dcl  mleka.
Polnilo: 50 g masla, 50 g medu in 60 g  mletih prepraženih bučnih semen.

PRIPRAVA
Testo:  Iz mleka, medu, kvasa in malo moke naredimo kvasni nastavek. Druge sestavine pomešamo,  dodamo vzhajan kvasni nastavek in zgnetemo v gladko testo, ki ga pustimo počivati 10 minut. Nato ga razkosamo na delo po 60 g in jih oblikujemo v kroglice ter ponovno pustimo počivati 10 minut.
Polnilo: Med počivanjem testa  penasto stepemo 50 g masla, 50 g medu in 60 g  mletih prepraženih bučnih semen.

OBLIKOVANJE, VZHAJANJE IN PEKA
Iz kroglic z valjanjem oblikujemo pravokotnike, ki jih na eni strani vsak centimeter  prerežemo, vendar ne do konca. Na celo stran damo nadev, po razrezanem delu pa premažemo z maslom in začnemo zvijati v rulado. Pazimo, da je zaključek spodaj. Na koncu rulado zvijemo v klobčič, ter damo v model za mafine, ki smo ga namastili ali pa obložili s papirjem za peko. Izdelek vzhajamo, da naraste, premažemo z jajčnim rumenjakom in posipamo z grobo nasekljanimi bučnimi semeni. 10 - 12 minut pečemo pri 220  °C, ko pa so pečeni, jih premažemo s medom in sredino napolnimo z medom. To naredimo po pečenju predvsem zato, da med ohrani svojo zdravilno hranilno sestavo, saj z visoko termično obdelavo v medu uničimo precej zdravilnih hranil.   
 
Avtorica recepta in fotografije: Elizabeta Paska Selić inž. živ. teh, Učiteljica p.p. Šolski center Šentjur