Kruh s suhimi figami, pistacijo in akacijevim medom
10.05.2018 8:11:54
Čebele – dobre kot kruh
V mesecu, ko praznujemo prvi svetovni dan čebel, objavljamo ta recept čebelam v čast. S svojim poslanstvom opraševanja so tako pomembne in veliko pripomorejo, da lahko ljudje prejemamo naš vsakdanji kruh – vsako tretjo žlico hrane. Čebele so res dobre kot kruh. Še posebej, če gre za kruh s suhimi figami, pistacijo in akacijevim medom.
SESTAVINE
50 dag pšenične ali pirine moke (različice lahko pripravimo iz raznih vrst moke), 3 dl vode, 1 dag sladkorja, 2,1 dag kvasa, 0,5 dl olja, 5 dag akacijevega medu, 1 dag soli, 60 dag suhih fig, 5 dag pistacij, začimbe: sol, komarček
PRIPRAVA
Pripravimo kvasec – od sestavin vzamemo malo moke, sladkor, kvas in malo mlačne vode. Pustimo, da malo vzhaja. Kvasec primešamo presejani moki, dodamo mlačno vodo, sol, med in olje. Pregnetemo in vzhajamo. Ponovno pregnetemo in dodamo na drobne kocke narezane suhe fige, grobo sesekljane pistacije ter komarček. Oblikujemo štruco ali hlebček, žemljice ... Vzhajamo. Spečemo.
Avtorica recepta: Marija Arh Ivanšek
Foto: Nataša Klemenčič Štrukelj
Zadnje novice