Palačinke, palačinke, palačinke

26.01.2018 10:33:38
AJDOVE PALAČINKE (za 8 palačink)
SESTAVINE
300 ml mineralne vode, 100 g ajdove moke, 40 g pšenične moke, 1 zvrhana čajna žlička pecilnega praška ali vinskega kamna, 1 zvrhana čajna žlička koruznega škroba, olje za peko.
PRIPRAVA
Vse sestavine zmešamo v gladko maso (po potrebi dodamo malo moke ali vode). Testo naj počiva v hladilniku vsaj nekaj ur. Pred peko maso pustimo 10 minut na sobni temperaturi. Na segretem olju spečemo tanke palačinke in jih še tople nadevamo z Medolado z okusom kakava.
 
OVSENE PALAČINKE (za 8 palačink)
SESTAVINE
140 g ovsene moke (zmeljemo ovsene kosmiče), 2 jajci, ščep soli, 150 ml lešnikovega mleka (ali mineralne vode), malo vode, olje za peko.
PRIPRAVA
Ovseno moko dodamo k jajcu, mleku, vodi in soli ter vse skupaj zmešamo z mešalnikom, da dobimo homogeno maso. Testo je nekoliko gostejše kot pri standardnih palačinkah, da se te pri obračanju ne trgajo. Maso zlivamo na segreto ponev, na katero kapnemo nekaj olja. Še tople namažemo z Medolado z okusom kakava in lešnikov.
 
RŽENE PALAČINKE (za 8 palačink)
SESTAVINE
1 skodelica ovsenih kosmičev, 1 skodelica ržene moke, 2 jajci, 1 pecilni prašek ali vinski kamen, 300 ml mineralne vode, olje za peko.
PRIPRAVA
Ločimo beljaka od rumenjakov in naredimo sneg. Tega vmešamo v gladko zmes pomešanih ovsenih kosmičev, ržene moke, rumenjakov, pecilnega praška in vode. Pečemo na olju do zlato rumene barve na obeh straneh. Še tople namažemo z Medolado z okusom bele čokolade.
Avtorica recepta: mag. Urška Intihar

Foto: mag. Urška Intihar