Kje je zajec

28.11.2017 10:56:27
Na 15. čebelarskem prazniku v Laškem je v tekmovanje medene kulinarike zmagala jed ekipe Coolinarikov ČD Radovljica, ki jo sestavljajo: Vida Kajtezovič, Jelka Ažman, Edo Tržan, Vili Luznar in Sandi Marolt. Jed sestavlja: »zajec« – kuhana in opečena mesne rulade s slanino, šunko in medom, enolončnica z jurčki, lisičkami, fižolom, krompirjem in korenjem ter pomaka iz brusnic z medom.
 
SESTAVINE
Rulada: dve zvrhani žlici gozdnega medu, 120 dag govedine, 60 dag svinjine, 25 dag prešane slanine, 25 dag prešane šunke, 2 jajci, 3 žlice drobtin, 1 dl smetane, 15 dag šalotke, 2 stroka sesekljanega česna, 10 drobno sesekljanih brinovih jagod, žlička majarona, 2 žlici svinjske masti, sol, poper, premaz iz medu in vode. Enolončnica: 35 dag jurčkov narezanih na lističe, 40 dag sesekljanih lisičk, 12 srednje velikih krompirjev narezanih na kocke, 3 veliki rdeči koreni narezani na kockice, 40 dag kuhanega rjavega fižola, 3 lovorove liste, 15 dag sesekljane šalotke, žlička timijana, velika žlica sesekljanih listov peteršilja, ½ l močne kokošje juhe. Pomaka: 20 dag toplih drobno sesekljanih brusnic v marmeladi, 1 žlica medu, 1 dl vode.
 
PRIPRAVA
Rulada: Sesekljamo šalotko prepražimo da močno porumeni, dodamo česen, premešamo ter dodamo posoljeno in popoprano goveje in svinjsko meso. Dodamo zdrobljene brinove jagode, jajci, med, drobtine namočene v smetani ter majaron. Maso dobro pregnetemo, razvaljamo na deski in prekrijemo s slanino in šunko ter vse trdo povijemo v rulado premera cca. 5 cm. Zavijemo v alu folijo in kuhamo pol ure ter pustimo še 20 minut, da se sokovi umirijo. Med tem pripravimo ponev kjer odvite rulade na majhnem ognju opečemo in ves čas mažemo z medeno tekočino, v kateri so se prej namakale brusnice (med in voda). Opečene rezine narežemo in pustimo v lastnem soku na topli ponvi do postavitve krožnika. Enolončnica: Prepražimo šalotko, dodamo česen, nasekljane lisičke, korenček in krompir ter lovorove liste. Takoj posolimo, dodamo timijan, malo prepražimo in zalijemo s hladno močno kokošjo juho. Po 5 minutah vretja dodamo narezane jurčke. Ko se krompir zmehča, korenček pa je še vedno malo hrustljav dodamo kuhan fižol in na koncu peteršilj, po potrebi še malo tekočine in pustimo, da se jed v kotličku umiri. Enolončnica mora bit gostljata. Pomaka: Pomako pripravimo tako, da nasekljamo brusnice, jih namočimo v medu in vodi ter ogrejemo na zmernem ognju pod 50 °C. Serviranje: Krožnik ogrejemo, nanj naložimo rulado, ki je opečena in sočna, na eno stran doložimo gostljato enolončnico na drugo pa malo pomake. Krožnik dekoriramo z mladim korenčkom, peteršiljem in po želji s kako užitno rožico. Mi sledimo geografskemu poreklu jedi.


Foto: Jelka Ažman