Kvašeni medeni štrukeljci s sončničnimi semeni

27.09.2017 17:22:20
Semena sončnic so vsestransko uporabna, lahko jih uporabite kot nadev za okusne kvašene medene štrukeljce. Preizkusite recept, ki ga je pripravila ga. Marija Horvat iz Izobraževalnega centra Piramida Maribor.
 
Kvašeni medeni štrukeljci s sončničnimi semeni
 
Sestavine za testo:
200 g tatarske ajdove moke ali prosene moke
400 g bele pšenične moke
100 g masla ali sončničnega olja
2 jajci
2 do 3 dL mleka ali vode
50 g sladkorja
20 g kvasa
malo soli
 
Sestavine za nadev:
250 g medu
400 g zmletih ali v možnarju stolčenih sončničnih semen
1 dL smetane za kuhanje
2 jajci
50 g drobtin
5 g ali malo cimeta
200 g suhih marelic
 
Sestavine za premaz:
1 jajce
100 g smetane za kuhanje
100 g sončničnih semen
 
Izdelava štrukeljcev
Kvas zdrobimo, ga premešamo z žlico moke in žličko sladkorja ter gladko vmešamo s 1/2 dl mlačne vode ali mleka. Pustimo, da vzhaja 10 minut.
Posebej vmešamo maslo z jajci in sladkorjem, dodamo moko, kvas in po potrebi prilijemo mleko. Mešanico solimo in mešamo ter stepamo v gladko testo. Testo postavimo na toplo, da vzhaja.
Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev.
Sončnična semena rahlo popražimo v ponvi ali pečici, da zadišijo. Dodamo med in ga počasi raztopimo ter ohladimo. Dodamo smetano in zapenjeni jajci, drobtine in nekoliko cimeta. Vse skupaj dobro premešamo. Marelice razrežemo na male kocke.
Vzhajano testo razvaljamo, kolikor je mogoče na tanko in nadev enakomerno premažemo po testu. Posujemo z drobno narezanimi marelicami. Nato testo zvijemo in ga narežemo na 8–10 cm velike štrukeljce. Štrukeljce polagamo v namaščen pekač nekoliko odmaknjene eden od drugega.
Postavimo jih na toplo in pazimo, da vzhajajo le do polovice. Premažemo jih smetano, ki ji dodamo jajca, posujemo s sončničnimi semeni in spečemo pri temperaturi 190 °C 30 do 40 minut.