Medena strjenka z dušenimi jabolki

29.03.2017 14:28:05
Med je živilo, ki je koristno za vse, za bolne in zdrave v vseh življenjskih obdobjih, v vseh letnih časih in nikakor ne samo pozimi. Uporabimo ga lahko z namenom, da si okrepimo telo, ali pa kot sladilo in dodatek k naši sladici, ki si jo lahko privoščimo brez slabe vesti. Opišemo jo lahko kot nizkokalorično sladico, lahko prebavljivo, z zdravju koristnimi hranili in z zelo preprosto pripravo.
 
SESTAVINE
300 g jabolk, 100 g medu, 1 dl sladke smetane, 1 vanilin sladkor, 20 g želatine v listih ali v prahu, 0,3 dl maraskina, limonina lupina. Za dekoracijo: temna čokolada, med in 20 g marcipana.
 
PRIPRAVA
Model prevlečemo s prozorno folijo. Jabolka olupimo in narežemo na lističe. Želatino namočimo v hladni vodi. Jabolka stresemo v posodo, dodamo med, vanilin sladkor in limonino lupino, pokrito počasi zdušimo do mehkega. Nato jabolka odstavimo, limonino lupino odstranimo, jabolka pretlačimo, jih odišavimo z maraskinom in nekoliko ohladimo. Smetano trdo stepemo. Toplim pretlačenim jabolkom primešamo stepeno sladko smetano in ožeto želatino. Obložen model napolnimo s pripravljeno kremo, pokrijemo s prozorno folijo, damo v hladilnik, da se krema ohladi. Prikupno serviramo s sestavinami, ki so priporočene za dekoracijo!
Avtorica recepta: Elizabeta Paska Selić, inž. živ. teh., učiteljica PP, Šolski center Šentjur

 Foto: Elizabeta Paska Selić