Medeni šodo/šato s sokom pomaranče

24.02.2017 13:15:04
Medeni šodo/šato s sokom pomaranče
Medeni šodo oz. šato s sokom pomaranče spada med tekoče penaste kreme ali prelive. S šodojem prelijemo razne sladice, kot je kipnik, masleni šarkelj, ocvrta jabolka ali ocvrto bezgovo cvetje. Lahko pa ga pripravimo tudi kot samostojno jed, saj že od nekdaj velja, da daje "moč" (porodnicam, pri okrevanju po boleznih ...).
 
SESTAVINE
Za 4 osebe potrebujemo: 2 dl soka pomaranče, 1 jajce in 2 rumenjaka (ali 3 cela jajca), 80 g medu – akacijevega, lipovega ali cvetličnega.
 
PRIPRAVA
Jajce, rumenjaka in med umešamo, da dobro naraste. Prilijemo vroč sok pomaranče. V vroči vodni kopeli stepamo, da se zgosti. Takoj serviramo poleg raznih vrst sladic. Pomarančnemu soku lahko dodamo tudi vino ali pa šodo pripravimo samo z vinom ali mlekom.
Avtorica recepta: Marija Arh Ivanšek