Puranji zvitki s sirom, suhimi paradižniki in medom
01.02.2017 11:27:58
Puranji zvitki bodo všeč vsakomur, ki ima rad nekoliko drugačne in intenzivne okuse. Zvitke lahko pripravite za vsakodnevno kosilo ali pa z njimi presenetite ob kaki posebni priložnosti, saj je kombinacija prekajeno-sladkega okusa pravo doživetje. Kot prilogo lahko postrežete različne pireje (iz muškatne buče s sirom maskarpone, iz korenčka ali klasičnega krompirjevega, ki mu lahko dodate nekoliko kozjega sira ali parmezana). Priprava zvitkov ni zahtevna, za pripravo jedi boste porabili približno 25 minut. Ob pripravi omake lahko kislo smetano zamenjate s smetano za kuhanje. Za izrazitejši okus zvitkov lahko mešanici sirov dodate še sir z močnejšim okusom, na primer trdi kozji sir.
SESTAVINE
Puranji zvitki: 5 srednje velikih puranjih zrezkov, 80 g edamca ali drugega poltrdega ali trdega sira, 100 g prekajenega sira, pest suhih paradižnikov v oljčnem olju, pest sesekljanega govejega pršuta, 2 žlici kisle smetane, 2 čajni žlički gustina (jedilnega škroba), 1 jajce, 1 žlica lipovega medu in pol žlice cvetličnega medu, česen v prahu, poper.
Omaka: 7 žlic soka, v katerem se je peklo meso, 1,5 male kisle smetane, 1 žlica medu, pol čajne žličke česna v prahu, 1,5 dl jušne osnove, sol in poper po okusu.
PRIPRAVA
Priprava mase: Jajce penasto stepemo ter mu dodamo dve žlici kisle smetane in dve žlički jedilnega škroba. Vse dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Nato zmesi dodamo drobno nariban sir in pršut ter drobno narezane suhe paradižnike. Na koncu dodamo med in dobro premešamo, da se vsi okusi dobro povežejo med seboj.
Polnjenje: Zrezke dobro potolčemo, tako da so ti čim tanjši, vendar še vedno kompaktni. Na eni strani jih začinimo s poprom in česnom v prahu ter jih obložimo s pripravljeno maso. Zrezke zvijemo kot rolado ter jih povežemo z vrvico ali zapremo z zobotrebci. Zvitke premažemo z oljčnim oljem, v katerem so bili namočeni suhi paradižniki. Solimo jih neposredno pred tem, preden jih damo peči. V naoljeni ponvi jih pečemo približno 15–20 minut, odvisno od debeline zvitkov, oz. toliko časa, da so zlatorjavo zapečeni.
Priprava omake: Sok, v katerem se je peklo meso, zmešamo s kislo smetano in vse skupaj vlijemo v jušno osnovo. Dodamo začimbe ter kuhamo do vretja, nato pa temperaturo zmanjšamo ter dodamo med. Mešamo toliko časa, da se med raztopi.
Avtorica recepta: Sara Metelko
Zadnje novice