Medenjaki z marmeladno in čokoladno glazuro

01.12.2016 15:34:38
Na OŠ Bakovci že nekaj let deluje čebelarski krožek pod vodstvom g. Janka Rožmana. Ob šoli je tudi manjši učni čebelnjak. Čebelarski krožek skupaj z lokalnimi čebelarji vsako leto za preostale učence pripravi predstavitev čebelarstva. Že lani smo za šolski bazar pekli medenjake, letos pa smo recepte za medenjake začeli preizkušati že nekoliko prej. Tako smo spekli medenjake, ki se od klasičnih medenjakov razlikujejo že po zunanjosti, saj so obliti s čokolado. Ko jih poskusiš, ugotoviš, da se pod čokolado skriva še marmelada. Tako kot so teknili nam, upamo, da bodo tudi vam.
 
SESTAVINE
Testo: 80 dag gladke moke, 2 veliki žlici sode bikarbone, 7 žlic tekočega medu, 2 celi jajci, 2 žlici svinjske masti, 30 dag sladkorja v prahu, 8 žlic mleka, po ščepec cimeta, muškatnega oreščka, koriandra, ingverja, mletih klinčkov in pimenta (premešamo), naribana lupinica biolimone.
Glazura: domača marmelada, črna čokoladna glazura: 200 g črne čokolade, 100 g masla.
 
PRIPRAVA
Sladkor, jajca, mast, začimbe, limonovo lupinico in med stepemo v gosto maso ter dodamo mleko in moko s sodo bikarbono. Z mešalnikom mešamo toliko časa, dokler gre, nato zamesimo testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga pustimo počivati čez noč. Iz testa naredimo svaljke, jih razrežemo na enake koščke in oblikujemo srednje velike kroglice. Testo lahko tudi razvaljamo in izrezujemo različne oblike. Medenjake pečemo pribl. 10 minut pri 180 °C. Ko jih jemljemo iz pečice, morajo biti medenjaki še mehki. Še mlačne medenjake na tanko premažemo z marmelado. Na koncu vsakega pomočimo v čokoladno glazuro, s katero prekrijemo marmelado.
Avtorica recepta: Andreja Kosednar Lebar, učiteljica OŠ Bakovci