V smetani pečeni ajdovi štruklji
25.10.2016 13:32:37
O projektu Kuhnapato
Projekt KUHNAPATO obuja prehransko kulturno dediščino v slovenskih osnovnih šolah. Poteka že šest let, vanj pa je vključena večina osnovnošolske generacije, učence pa naj bi spodbudila, da bi si v življenju izbrali odgovorno in zdravo pot. Spodbujati jih želimo k uporabi lokalne hrane ter k temu, da bi cenili značilne ali tradicionalne jedi iz svojega okolja. Iz pozabe želimo izbrskati jedi prednikov, katerih recepti se po večini prenašajo le še ustno, ter z njimi navdušiti gostince, da bi oplemenitili svojo ponudbo. Slovenijo je vredno postaviti na svetovni kulinarični zemljevid. Naloga učencev je, da na podlagi medgeneracijske komunikacije zvejo za jedi, ki so zaznamovale bodisi večje cerkvene ali posvetne praznike, delavska ali kmečka opravila, jubileje ali rojstva bodisi so bile na mizah za nedeljska kosila ali za vsak dan. V nadaljevanju vam predstavljamo recept iz dediščine Zgornje Savinjske doline.
Anka Peljhan, vodja projekta
V smetani pečeni ajdovi štruklji
Pri tej jedi je zanimiv predvsem način izvedbe štrukljev, ki jih v Sloveniji sicer poznajo domala v vsaki regiji. Štruklji, pečeni v mleku ali smetani, pa sodijo med jedi dediščine Zgornje Savinjske doline. Pripravljali so jih predvsem jeseni, ko so jedi postajale izdatnejše, najraje pa so jih stregli ob martinovem, ko je iz mošta nastalo vino. Gre za eno izmed najboljših prazničnih poslastic iz tamkajšnje zgodovine, zato bi jo lahko ponujale gostilne s tega območja.
SESTAVINE
Testo: 0,5 kg ajdove moke, 0,5 l slanega kropa, pšenična moka za posipanje.
Nadev: 30 dag skute, 3 žlice kisle smetane, 2 jajci, 1 žlica sladkorja, 3 žlice medu, 2 žlički drobtin, pest zmletih orehov, cimet
Preliv: 0,7 l sladke smetane, 2 žlici medu
PRIPRAVA
Ajdovo moko prelijemo s kropom, premešamo in narahlo pregnetemo v testo. Pustimo ga počivati 30 minut. Nato na pomokani deski testo razvaljamo za nožev rob na debelo. Iz navedenih sestavin zmešamo nadev in ga namažemo po razvaljanem testu. Potresemo ga z orehi. Testo zvijemo in ga razrežemo na približno 6 cm dolge štrukeljce. Pokonci in tesno drug ob drugem jih postavimo v namaščen pekač. Prelijemo jih z nekoliko osoljeno sladko smetano in za vsaj 45 minut postavimo v pečico, segreto na 200 stopinj C. Posrkati morajo vso smetano in ostati sočni. Pečene pokapamo z medom.
Avtorji recepta: skupina Mozirski kuharji, OŠ Mozirje
Zadnje novice