Pikantne goveje kroglice z zavitkom rdečega zelja in hrušk na grahovem pireju z medom

29.09.2016 13:54:44
V soboto, 17. septembra 2016, so v Čebelarskem centru Gorenjske v Lescah pripravili kulinarični dogodek z naslovom »Dan medu v kulinariki, Festival medu«. Na njem so sodelovali dijaki Srednje gostinske in turistične šola iz Radovljice ter pod mentorstvom ge. Marije Arh Ivanšek pripravili bogat meni jedi z medom. Obiskovalci so jih okušali ob predstavitvi receptov. Vabimo vas, da nekaj receptov preizkusite tudi sami.
 
Pikantne goveje sesekljane kroglice z medom
 
SESTAVINE
1,5 kg govejega mesa ali rostbifa – mletega ali sesekljanega, 100 g slanine hamburger – narezane na drobne kocke, 2 žemlji, malo vode ali mleka, 2 jajci, 80 g masla, 0,05 l olja, 80 g kisle smetane, 50 g belih drobtin ali moke, 0,04 l limonovega soka, 40 g cvetličnega medu, 40 g cvetličnega medu za pokapanje neposredno pred serviranjem, 12 g gorčice, 10 g kaper, 120 g sesekljane čebule, 10 g sesekljanega zelenega peteršilja, začimbe: 15 g soli, poper, mleta kumina, limonova lupinica, ob serviranju: med s sesekljanim čilijem, med z naribanim ingverjem v skodelici
 
PRIPRAVA
Na maslu prepražimo sesekljano čebulo. Žemlji namočimo v vodo/mleko/juho, ju ožamemo in sesekljamo ali zmeljemo. Vse sestavine dobro pregnetemo, pokrijemo s folijo za živila in za eno uro postavimo v hladilnik. Oblikujemo kroglice (na deski z malo drobtin ali z rokami) ter jih v ponvi spečemo po angleško – s središčno temperaturo pribl. 50 °C – ali pa jih prepečemo oz. oblikujemo »štruco«, pokapamo z oljem in spečemo v pečici kot pečenko ter nato narežemo. Postrežemo jih z medeno omako s čilijem oz. z ingverjem.
 
RAZLIČICA
Lahko uporabimo tudi mleto meso iz jagnjetine. Kroglice lahko nadevamo s kockami sira ter jih nato spečemo.
 
Zavitek/štruklji z rdečim zeljem, hruškami in medom
 
SESTAVINE
Vlečeno testo: 300 g moke, 0,04 l olja, 1 jajce, 0,20 l mlačne vode (kapljica kisa), ščep soli, nadev: 600 g rdečega zelja, 120 g čebule, 0,04 l maščobe, 0,15 l rdečega vina, 200 g hrušk, 80 g gozdnega medu, 60 g drobtin, začimbe: sol, mleta kumina
 
PRIPRAVA
Za nadev prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo na tanke rezance narezano rdeče zelje. Zalijemo z vinom, dodamo na rezine narezane hruške in začimbe.           Zdušimo. Dodamo med. V nadev lahko dodamo malo drobtin.
Za vlečeno testo zamesimo testo, ga dobro pregnetemo ter pustimo počivati pol ure. Nato ga razvaljamo, premažemo z oljem in pustimo počivati še deset minut. Na pomokanem prtu ga razvlečemo in porežemo robove. Potresemo ga z nadevom in zvijemo. Zavitek premažemo s kislo smetano in spečemo.
 
RAZLIČICA
Namesto rdečega zelja lahko uporabimo tudi sladko ali kislo zelje, muškatno bučo ali por.
 
Grahov pire z medom in meto
 
SESTAVINE
150 g masla, 800 g graha, 50 g medu, začimbe: sol, listi mete
 
PRIPRAVA
Grah skuhamo ter ga skupaj z dodanim maslom zmeljemo z mešalnikom. Začinimo ga s soljo,  medom in listi narezane mete. Nato ga še enkrat zmeljemo in pretlačimo skozi cedilo.
 
RAZLIČICA
Pire z dodanim medom lahko na enak način pripravimo iz koromača, gomolja zelene, rumene kolerabe, korenčka …