Prvo mesto na medeni kulinariki: Piščančja obara z žličniki in koroško strdjo

02.06.2016 23:10:01

V okviru 14. čebelarskega praznika, ki so ga letos pripravili v Račah, smo dobili nove zmagovalce v medeni kulinariki, to so koroški čebelarji: glavni kuhar Janez Pušnik ter Pavel Praper in Janko Havle s koordinatorjem Rudijem Voglom, ki so skuhali piščančjo obaro z žličniki in koroško strdjo.
 
Količine zadoščajo za 12 oseb
 SESTAVINE ZA PIŠČANČJO OBARO
2 kg piščančjih perutničk
5 čebul
3 korenčki
paradižnikova mezga
timijan
majaron
žafran
peteršilj
sol
poper
kis
svinjska mast
juha
koroški strd
 
SESTAVINE ZA ŽLIČNIKI
5 jajc
smetana
5 skodelic moke
 
Priprava:
Čebulo narežemo in jo na olju zlatorumeno prepražimo. Dodamo narezane perutničke, solimo in jih dobro popečemo. Dodamo narezane korenčke, začimbe in med. Poprašimo z moko in vse skupaj toliko časa popražimo, da se začne moka oprijemati dna. Nato prilijemo juho. Vse skupaj kuhamo cca 40 minut, da se nekoliko zgosti in dodamo paradižnikovo mezgo.

Za žličnike v majhno skledico ubijemo jajca, ter jim dodamo nekoliko smetane. Maso dobro stepemo in dodamo moko in sol ter toliko mlačne vode, da po stepanju dobimo mehko testo, ki pada z žlice. Testo naj nekaj časa počiva. Nato žličnike vkuhavamo v obaro in jih kuhamo pribl. 12 minut. Dober tek vam želijo koroški čebelarji.

Avtor recepta: Janez Pušnik