Meden sirup borovih vršičkov

03.04.2020 8:54:43
SESTAVINE
Vršički rušja (Pinus mugo), (kristalizirani) med, alkohol

Smrekove vršičke redno nabiramo in jih pripravljamo kot sirup ali liker. Če smo v vrt zasadili rušje (Pinus mugo), lahko pomladi, ko se pojavijo mladi poganjki, potrgamo nekaj teh in tako omejimo razrast grmov. Vršički rušja so malce daljši, zato jih lahko tudi narežemo, damo v kozarec in prelijemo z medom. Še bolj smiselno je, če uporabimo strjen med, saj vršičke nalagamo z medom v izmenjujočih se plasteh in tako ne splavajo takoj na vrh. Pustimo stati na stalni temperaturi in ne na soncu vsaj tri tedne. Kozarec tu in tam obrnemo. Na koncu precedimo, sirup nalijemo v manjše stekleničke, vršičke pa prelijemo z alkoholom ter pustimo stati še nekaj dni. Precedimo, dodamo malo sirupa in nalijemo v steklenice.

Avtorica recepta in fotografije: Mateja Reš