Jedilnik z lipovim medom

31.07.2019 13:40:30
Hladna začetna jed z lipovim medom
Za 4 osebe pripravimo:
 
CROSTINI Z DIMLJENIM LOSOSOM IN AVOKADOM
 
 
12 rezin francoske štručke
30 ml oljčnega olja
140 g dimljenega lososa
100 g kisle smetane
sok pol limete
30 g lipovega medu
60 g avokada
 
Začimbe: mleti črni poper, sol
 
  • Francosko štručko prečno narežemo na rezine.
  • Razporedimo jih na pekač in pokapamo z oljčnim oljem.
  • V predhodno segreti pečici na 180 °C jih 6–8 minut pečemo, da so lepo zapečene.
  • File dimljenega lososa narežemo na drobne kocke.
  • Dobro umešamo kislo smetano, sok limete, lipov med, mleti poper in sol.
  • Dodamo narezan dimljeni losos.
  • Namažemo na zapečene rezine kruha.
  • Dodamo še olupljen na drobne kocke narezan avokado, ki smo ga pokapali s sokom limete.
  • Okrasimo s koprom.
 
   
 
Glavna jed
Za 4 osebe pripravimo:
 
MARINIRANI PEČENI PIŠČANČJI FILEJI Z OMAKO
Lipov med
 
 
700 g filejev piščanca
 
Marinada:
60 g lipovega medu
30 ml olja
30 ml vina ali sadnega soka (malinovega)
stolčene ali grobo sesekljane brinove jagode, timijan, poper
 
»Steljica za pečenje« in nato priprava omake:
 30 ml olja
30 g šalotke
50 g korenja
40 g korenine peteršilja
80 g jabolk
1 strok česna
200 ml fonda/osnove
 
Začimbe: list lovorja, rožmarin, sol,
sok limone
30 g lipovega medu
 
 
  • Za marinado zmešamo med, olje in začimbe. Premažemo fileje piščanca in jih v hladilniku v pokriti posodi mariniramo nekaj ur (brez soli).
  • V pekač zložimo očiščeno, olupljeno in drobno narezano šalotko, korenje, korenino peteršilja, jabolko, česen in začimbe ter fond.
  • Na to pripravljeno »steljico« položimo marinirane piščančje fileje, ki smo jih posolili.
  • Polijemo s segretim oljem.
  • V pečici pečemo pol ure pri 180–200 °C.
  • Prestavimo na toplo in tik pred serviranjem narežemo na manjše rezine.
 
  • Omako pripravimo tako, da vse sestavine, na katerih so se spekli fileji piščanca, zmešamo, dodamo med in po okusu sok limone.
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
Priloga
Za 4 osebe pripravimo:
 
ZELIŠČNI VODNI ŽLIČNIKI
Lipov med
 
šopek zelenega peteršilja
šopek svežega timijana
vejica svežega rožmarina
listi sveže bazilike
lahko tudi nekaj listov čemaža ali kopriv
 500 g moke
5 jajc
3 rumenjake
sol, muškatni orešček
 
Zabela:
50 g masla
40 g lipovega medu
 
  • Zelišča operemo, osušimo, potrgamo vejice in jih fino sesekljamo ali zmešamo.
  • Moko, sol in nariban muškatni orešček premešamo in dodamo jajca, rumenjake in zelišča.
  • Temeljito premešamo.
  • Testo stepamo, da dobimo kepo. Optimalno je, da ko ga nekaj dvignemo s kuhalnico, se ne pretrga – je elastično.
  • Zakuhamo v zadostno količino slanega kropa s pomočjo cedila/stiskalnika za žličnike.
  • Kuhani so, ko splavajo na površje.
  • S penovko jih poberemo in damo v ledeno mrzlo vodo, da se zelo hitro ohladijo. Precedimo.
  • Sotiramo/prepražimo na maslu in dodamo lipov med.
 
 
   
 
 
 
Za 4 osebe pripravimo:
PIRE KOLERABE Z LIPOVIM MEDOM
 
 
350 g kolerabe
300 g krompirja
50 g masla
100 ml mleka
150 ml smetane
sol, muškatni orešček
20 g lipovega medu
žličko soka limone
 
  • Oprano in olupljeno zelenjavo narežemo na manjše koščke.
  • Skuhamo v sopari ali v mleku.
  • Spiriramo, pretlačimo.
  • Dodamo maslo, smetano, začimbe in med.
  • Z metlico še dobro umešamo.
 
 
 
 
Garniranje glavne jedi
  • Na ogrete krožnike razporedimo pire in z žlico oblikujemo.
  • Podlijemo omako in razporedimo rezine pečenega fileja piščanca.
  • Dodamo sotirane zeliščne vodne žličnike.
  • Okrasimo z zelišči.
 
 
 
Sladica
Za 4 osebe pripravimo:
 
TIRAMISU Z LIPOVIM MEDOM IN MALINAMI
 
 
 
20 piškotov
 
150 ml kave
3 jajca
100 g grškega jogurta
400 maskarponeja
sok limete
400 g malin
50 g mletega sladkorja
100 g prepraženih lističev mandljev
100 g lipovega medu
strok vanilje
3 lističi želatine
sok ene limete
ščep soli
 
lističi melise
 
  • Želatino namočimo v mrzlo vodo.
  • Jajčne beljake damo na hladno. Rumenjake damo v kotliček.
  • Strok vanilje prerežemo po dolgem, s konico noža postrgamo sredico in jo dodamo rumenjakom. Dodamo še med in dobro umešamo.
  • V vroči vodni kopeli penasto stepemo in nato dodamo ožeto želatino.
  • Prestavimo s štedilnika, dodamo maskarpone in jogurt ter dobro umešamo.
  • Beljake s ščepom soli stepemo. Na rahlo primešamo že pripravljeni zmesi.
  • Maline premešamo s sladkorjem v prahu in sokom limete.
  • V pekač razporedimo piškote, pokapamo s kavo, posujemo s polovico malin in dodamo polovico kreme.
  • Še enkrat ponovimo.
  • Za vsaj dve uri postavimo na hladno.
  • Razrežemo in garniramo s prepraženimi lističi mandljev in lističi melise.
 
 
 
     
Avtorica receptov: Marija Arh Ivanšek

 
 
 
 Avtorica fotografije: Andreja Kandolf Borovšak