Jedilnik z lipovim medom
31.07.2019 13:40:30
Hladna začetna jed z lipovim medom
Za 4 osebe pripravimo:
CROSTINI Z DIMLJENIM LOSOSOM IN AVOKADOM
12 rezin francoske štručke
30 ml oljčnega olja
140 g dimljenega lososa
100 g kisle smetane
sok pol limete
30 g lipovega medu
60 g avokada
Začimbe: mleti črni poper, sol
- Francosko štručko prečno narežemo na rezine.
- Razporedimo jih na pekač in pokapamo z oljčnim oljem.
- V predhodno segreti pečici na 180 °C jih 6–8 minut pečemo, da so lepo zapečene.
- File dimljenega lososa narežemo na drobne kocke.
- Dobro umešamo kislo smetano, sok limete, lipov med, mleti poper in sol.
- Dodamo narezan dimljeni losos.
- Namažemo na zapečene rezine kruha.
- Dodamo še olupljen na drobne kocke narezan avokado, ki smo ga pokapali s sokom limete.
- Okrasimo s koprom.
Glavna jed
Za 4 osebe pripravimo:
MARINIRANI PEČENI PIŠČANČJI FILEJI Z OMAKO
Lipov med
700 g filejev piščanca
Marinada:
60 g lipovega medu
30 ml olja
30 ml vina ali sadnega soka (malinovega)
stolčene ali grobo sesekljane brinove jagode, timijan, poper
»Steljica za pečenje« in nato priprava omake:
30 ml olja
30 g šalotke
50 g korenja
40 g korenine peteršilja
80 g jabolk
1 strok česna
200 ml fonda/osnove
Začimbe: list lovorja, rožmarin, sol,
sok limone
30 g lipovega medu
- Za marinado zmešamo med, olje in začimbe. Premažemo fileje piščanca in jih v hladilniku v pokriti posodi mariniramo nekaj ur (brez soli).
- V pekač zložimo očiščeno, olupljeno in drobno narezano šalotko, korenje, korenino peteršilja, jabolko, česen in začimbe ter fond.
- Na to pripravljeno »steljico« položimo marinirane piščančje fileje, ki smo jih posolili.
- Polijemo s segretim oljem.
- V pečici pečemo pol ure pri 180–200 °C.
- Prestavimo na toplo in tik pred serviranjem narežemo na manjše rezine.
- Omako pripravimo tako, da vse sestavine, na katerih so se spekli fileji piščanca, zmešamo, dodamo med in po okusu sok limone.
Priloga
Za 4 osebe pripravimo:
ZELIŠČNI VODNI ŽLIČNIKI
Lipov med
šopek zelenega peteršilja
šopek svežega timijana
vejica svežega rožmarina
listi sveže bazilike
lahko tudi nekaj listov čemaža ali kopriv
500 g moke
5 jajc
3 rumenjake
sol, muškatni orešček
Zabela:
50 g masla
40 g lipovega medu
- Zelišča operemo, osušimo, potrgamo vejice in jih fino sesekljamo ali zmešamo.
- Moko, sol in nariban muškatni orešček premešamo in dodamo jajca, rumenjake in zelišča.
- Temeljito premešamo.
- Testo stepamo, da dobimo kepo. Optimalno je, da ko ga nekaj dvignemo s kuhalnico, se ne pretrga – je elastično.
- Zakuhamo v zadostno količino slanega kropa s pomočjo cedila/stiskalnika za žličnike.
- Kuhani so, ko splavajo na površje.
- S penovko jih poberemo in damo v ledeno mrzlo vodo, da se zelo hitro ohladijo. Precedimo.
- Sotiramo/prepražimo na maslu in dodamo lipov med.
Za 4 osebe pripravimo:PIRE KOLERABE Z LIPOVIM MEDOM
350 g kolerabe
300 g krompirja
50 g masla
100 ml mleka
150 ml smetane
sol, muškatni orešček
20 g lipovega medu
žličko soka limone
- Oprano in olupljeno zelenjavo narežemo na manjše koščke.
- Skuhamo v sopari ali v mleku.
- Spiriramo, pretlačimo.
- Dodamo maslo, smetano, začimbe in med.
- Z metlico še dobro umešamo.
Garniranje glavne jedi
- Na ogrete krožnike razporedimo pire in z žlico oblikujemo.
- Podlijemo omako in razporedimo rezine pečenega fileja piščanca.
- Dodamo sotirane zeliščne vodne žličnike.
- Okrasimo z zelišči.
Avtorica receptov: Marija Arh Ivanšek
Sladica
Za 4 osebe pripravimo:
TIRAMISU Z LIPOVIM MEDOM IN MALINAMI
20 piškotov
150 ml kave
3 jajca
100 g grškega jogurta
400 maskarponeja
sok limete
400 g malin
50 g mletega sladkorja
100 g prepraženih lističev mandljev
100 g lipovega medu
strok vanilje
3 lističi želatine
sok ene limete
ščep soli
lističi melise
- Želatino namočimo v mrzlo vodo.
- Jajčne beljake damo na hladno. Rumenjake damo v kotliček.
- Strok vanilje prerežemo po dolgem, s konico noža postrgamo sredico in jo dodamo rumenjakom. Dodamo še med in dobro umešamo.
- V vroči vodni kopeli penasto stepemo in nato dodamo ožeto želatino.
- Prestavimo s štedilnika, dodamo maskarpone in jogurt ter dobro umešamo.
- Beljake s ščepom soli stepemo. Na rahlo primešamo že pripravljeni zmesi.
- Maline premešamo s sladkorjem v prahu in sokom limete.
- V pekač razporedimo piškote, pokapamo s kavo, posujemo s polovico malin in dodamo polovico kreme.
- Še enkrat ponovimo.
- Za vsaj dve uri postavimo na hladno.
- Razrežemo in garniramo s prepraženimi lističi mandljev in lističi melise.
Avtorica fotografije: Andreja Kandolf Borovšak
Zadnje novice