Osvežilen ledeni čaj z lipovim medom

01.07.2019 13:14:55
Osvežilen ledeni čaj z lipovim medom
Tin Hadžić Žorž je mlad kuhar, ki je za kuhalnico prijel že pri rosnih devetih letih. Od svojega dvanajstega leta prireja tematske večerje, poimenovane Tinova kulinarična doživetja. Leta 2018 je dokončal srednjo šolo za gostinstvo in turizem kot diamantni maturant. Letos je izdal svojo prvo kuharsko knjigo Skuhaj si moj lajf, v kateri lahko najdete recepte iz njegovega življenja od otroštva do današnjih dni.
 
SESTAVINE
2 litra vode, 80g svetlejšega medu (priporočljivo lipovega), 8 žlic aromatiziranega črnega čaja (najbolje z aromo sadja ali cvetlic, lahko zamenjamo tudi z roibooshem, če želimo, da je brez kofeina), 3 limone, šopek mete.
 
PRIPRAVA
Polovico vode zavremo. Prelijemo čez črni čaj in namakamo 3–4 minute in ga nato takoj precedimo, da čaj ne postane grenak. Če uporabimo roiboosh, ga lahko namakamo daljši čas. V precejen in še topel čaj dodamo med in premešamo, da se raztopi. Dodamo še preostali liter hladne vode. Pustimo, da se najprej ohladi na sobni temperaturi, nato pa ga ohladimo še v hladilniku. Pred serviranjem dodamo stisnjen sok dveh limon. Nato čaj prelijemo v servirni vrč in na koncu dodamo še na kolute narezano limono, šopek mete in nekaj ledu. Postrežemo hladno.
Avtor recepta: Tin Hadžić Žorž
 

 
Foto: Tin Hadžić Žorž