Medena kraljičina žüpa

29.05.2019 13:33:13
Na 17. čebelarskem prazniku v Ravnah na Koroškem je letos že tradicionalno potekalo tekmovanje v medeni kulinariki, tako imenovano tekmovanje v kuhanju medenega kotlička. Prehodni kuharski pokal je prejela zmagovalna ekipa iz Čebelarskega društva Ljutomer pod vodstvom gospe Viktorije Dundek. Pri nastajanju zmagovalne jedi leta 2019, »medene kraljičine žüpe«, kot so poimenovali juho, pa so sodelovali še: ga. Jožica Bratinščak, ga. Zinka Vogrinec in g. Janče Gartner. Zmagovalno jed si lahko pripravite tudi sami.
 
SESTAVINE ZA 12 OSEB
2 kg piščančjega fileja, 2 kg krompirja, 40 dag korenja, 1 kg graha, 1 kg stročjega fižola, mala žlička sladke rdeče paprike, 0,5 l sladke smetane, 2–3 žličke moke, sol, poper, začimbe po okusu, 2 dl akacijevega ali ajdovega medu.
 
PRIPRAVA
Piščančje meso narežemo na koščke in ga podušimo na olju. Dodamo prav tako na koščke narezan krompir in korenje. Ko vse skupaj porumeni, dodamo žličko sladke rdeče paprike in zalijemo z mrzlo vodo. Ko sta krompir in korenje napol kuhana, dodamo še grah in stročji fižol. Solimo po okusu, prav tako dodamo še poper in druge začimbe po okusu. Sladki smetani dodamo dve žlički moke, mešamo toliko časa, da ni grudic. Vsebino z metlico vmešamo v juho, ki ne vre. Počakamo, da zavre, in na koncu dodamo med.
Dober tek vam želijo ljutomerski čebelarji.
Avtorica recepta: Viktorija Dundek
 
Foto: Tanja Magdič