Medeni biskvit z makom in ajdo

06.05.2019 8:46:32
SESTAVINE
150 g masla ali margarine, 200 g medu, 10 g vaniljevega sladkorja, limonina lupina, 20 ml ruma, 6 rumenjakov, 6 beljakov – sneg, 50 g sladkorja, 100 g ajdove moke ali tatarske ajdove moke, 5 g vinskega kamna ali pecilnega praška, 200 g mletega maka, 100 g kuhane ajdove kaše, 100 g rozin ali kandiranega sadja.
Čokoladni preliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla ali margarine.
 
PRIPRAVA
Kašo skuhamo v mleku, ki mu dodamo malo soli. Penasto zmešamo maslo, dodamo med, vaniljev sladkor, limonino lupino, rum in rumenjake. Počasi primešamo ajdovo moko, presejano s praškom iz vinskega kamna. Iz beljakov in sladkorja stepemo trd sneg, ki ga narahlo in postopoma izmenjaje z makom vmešamo v masleno maso. Na koncu dodamo kuhano ajdovo kašo in rozine in ju vmešamo v maso. Stresemo v namazan in pomokan podolgovat pekač ter pečemo pri 170 do 180 °C predvidoma 30 do 40 minut. Ko je kolač pečen in ohlajen, ga prelijemo s čokoladnim prelivom.
Avtorici recepta: Marija Horvat in dr. Blanka Vombergar, IC Piramida Maribor
Foto: Marija Horvat