Ekskurzija na Češko

05.11.2018 13:45:28
Varna hrana
Člani komisije za apiterapijo UO ČZS,  g. Janez Vencelj ter g. Vlado Pušnik smo se na pobudo predsednika komisije g. Karla Vogrinčiča 25. in 26.10. odpravili na ekskurzijo na Češko. Obiskali smo Center za srednje poklicno usposabljanje čebelarjev v češkem kraju Nasvrky. V centru se v dveletnem programu čebelarstva šolajo odrasli stari med 17 in 67 let, največ jih je starih med 31 in 40 let. V zadnjih letih je med udeleženci že 50 % žensk! V zadnjih letish so usposobili okrog 600 čebelarjev.. Program šolanja traja dve leti, odvija pa se med vikendi v čebelarski sezoni in temelji na praktičnem delu. Udeleženec šolanja plača stroške bivanja v centru ter hrane, stroški izobraževanja so brezplačni. Šola deluje pod okriljem češke čebelarske zveze, financira pa jo v delu Ministrstvo za kmetijstvo, v delu pa je financiranje privatno. Poleg osnovne izobraževalne dejavnosti, se ukvarjajo tudi s pridelavo medu, vzrejo matic, imajo čebelarsko trgovino,…Prostori šole so sodobno opremljeni, imajo majhen laboratorij za opravljanje osnovnih analiz medu (vsebnosti vode, električne prevodnosti, vsebnost HMF) in, mikroskopiranja čebeljega telesa, točilnico za med z modernim samo obračalnim točilom za 40 satov in napravo za avtomatsko odkrivanje satov, voskarno, v kateri kuhajo vosek, ter več stojišč s skupaj 230 čebeljimi družinami. Na vsakem stojišču imajo tudi učilnico. Vsak obiskovalec dobi kovček z osnovnimi pripomočki za čebelarjenje, da lahko oskrbuje čebelje družine. Na posameznih stojiščih imajo tudi sodobne lupe za učenje, aparate za osemenjevanje matic ter apiterapevtsko komoro. V mizarski delavnici izdelujejo panje. Okrog samega centra je arboretum z medovitimi rastlinami. Imajo nekaj zanimivih učnih pripomočkov: različne interaktivne table, 3D shemo čebelje družine, sestavljanke za otroke,…na začetku v poslopju imajo slike pomembnih čeških in svetovnih veljakov v čebelarstvu, med njimi tudi Antona Janšo. V centru organizirajo tudi srečanja in predavanja za čebelarske mentorje ter poletne čebelarske tabore za otroke. Skupaj z oskrbniki in kuharji je zaposlenih 20 ljudi. Udeleženci ekskurzije smo se strinjali, da bi bila takšna čebelarska šola v Sloveniji odlična nadgradnja našega obstoječega izobraževanja.

Naslednji dan smo si ogledali Čebelji svet v Hulicah. Staro osnovno šolo so prenovili v interaktivno izobraževalno ustanovo namenjeno otrokom. Na začetku je slika anatomije čebele in štirje panji, ki prikazujejo stanje v družini spomladi, poleti, jeseni in pozimi. Z zanimivo igro z vonjanjem prikažejo pomen feromonov v družini, z animacijo čebeljega plesa poskuša obiskovalec ugotoviti, v kateri smeri je paša. Na ogled so filmi o nastanku mane, medu, pod mikroskopom si lahko ogledaš čebelo in varojo. Verjetno najbolj zanimivo pa so izdelani sati, med katerimi lahko hodiš, tako da dobiš občutek, da se sprehajaš po čebeljem panju. V celicah satja so izobraževalne table in izobraževalne igrice, s katerimi otroci spoznavajo čebelji svet.

Ekskurzijo smo zaključili z ogledom vodnega parka (Vodni dum), ki predstavlja zajetje pitne vode za celo Prago, hkrati pa na zanimiv način prikaže pomen zaščite vode, ter prijetnega srednjeveškega mesteca iz 13. stoletja Češky Krumlov, ki je pod Unescovo zaščito.
Andreja Kandolf Borovšak