Dan medu v kulinariki 2018 s predstavitvijo bogatega medenega jedilnika

05.10.2018 12:45:12
Ekonomika
Čebelarska zveza Slovenije JSSČ je v soboto, 22. septembra 2018, v Čebelarskem centru Gorenjske skupaj s partnerji organizirala Dan medu v kulinariki. Dogodek je potekal v znamenju medu. G. Bogataj, priznani etnolog je v svoji predstavitvi izpostavil pomembno vlogo medu, brez katerega ne moremo govoriti o dediščini in sodobnosti gastronomske ali prehranske kulture v Sloveniji. Ga. Merljak je pripravila zanimivo predavanje o pozitivnih učinkih medu na organizem.
Na dogodku je bila tudi razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ocenjevanja medu, ki je potekalo v organizaciji Čebelarske Zveze Gorenjske. Od 51 vzorce, ki so prispeli na ocenjevanje so naziv prvaka dobili:
  • - v kategoriji gozdni med je naziv prvaka v senzoričnih lastnostih medu osvojilo Čebelarstvo Noč. 
  • - v kategoriji lipov med  je naziv prvaka v senzoričnih lastnostih medu osvojilo Čebelarstvo Klemenčič
  • - v kategoriji cvetlični med  je naziv prvaka v senzoričnih lastnostih medu osvojil Zdravko Istenič
  • - v kategoriji akacijev med  je naziv prvaka v senzoričnih lastnostih medu osvojil Erik Luznar
 
Čebelarstvo Klemenčič je osvojilo prestižni naziv šampion.
Za podelitev priznanj sta poskrbela podpredsednik ČZS g. Marko Alauf in predsednik ČZ Gorenjske g. Anže Perčič.

Dogodek je bil namenjen predstavitvi in okušanju bogatih medenih jedilnikov, ki so jih pripravili dijaki srednje Gostinske in turistične šole iz Radovljice pod mentorstvom profesorice Marije Arh Ivanšek. Zaradi velikega zanimanja za jedi pripravljene z medom, v prilogi objavljamo recepte vseh jedi. Poudarek je bil na tradicionalnih jedeh z medom, pripravljenih na moderen način. Različne vrste medu so bile dodane vsem jedem.

Vabim vas k pripravi in vam želim obilo užitka pri ustvarjanju medenih jedi. Pa dober tek!

Vabljeni tudi k ogledu fotografij z Dneva medu v kulinariki.

Nataša Klemenčič Štrukelj