120 let uspešnega delovanja Čebelarskega društva Križevci pri Ljutomeru

19.09.2018 8:33:17
Tajništvo
V soboto 8.septembra 2018 s pričetkom ob 10.uri je v Kulturnem domu Križevci pri Ljutomeru, bila proslava ob 120 let uspešnega delovanja Čebelarskega društva Križevci pri Ljutomeru.
 
Na prireditvi so navzoče nagovorili predsednik društva Janko Ostrc, podpredsednik ČZS Janez Vencelj, župan Občine Križevci pri Ljutomeru mag. Branko Belec in kot slavnostni govornik dr.Stanko Kapun.
 
Podpredsednik ČZS Janez Vencelj je predsedniku ČD Janku Ostrcu ob tej priliki  izročil častno diplomo A.J., za 120 let uspešnega delovanja.
 
Na prireditvi sta bili prisotni tudi aktualna MEDENA KRALJICA Valentina Marinič in nekdanja Mateja Šoštarič, ki prihaja iz Občine Križevci pri Ljutomeru.
 
Prireditev je spremljal bogat kulturni program.
Prireditev so popestrili praporščaki s prapori.
Po osrednji prireditvi je sledila pogostitev in druženje.
 
Čebelarsko društvo Križevci pri Ljutomeru je bilo ustanovljeno leta 1898, ko so na pobudo potujočega učitelja Ivana Jurančiča v Križevcih ustanovili »ČEBELARSKO ORGANIZACIJO SV.KRIŽ na Murskem polju.« Prvi vodja je postal kmet-čebelar Jernej Slana iz Iljaševec. Čebelarstvo je v tistem času postalo pomembna veja gospodarstva. Človek je prepoznal vrednost čebel in čebeljih pridelkov. Ni bilo kmetije, ki nebi imela čebelnjaka.
 
Čebelarji ČD Križevci dobro sodelujejo z lokalno skupnostjo. Na OŠ Križevci pri Ljutomeru imajo v sodelovanju s šolo čebelarski krožek, katerega vodi predsednik Janko Ostrc. S pomočjo Občine Križevci pri Ljutomeru pa so pred tremi leti odprli učni čebelnjak, ki stoji na privat zemljišču v neposrednji bližini Osnovne šole, kjer imajo naseljene tudi čebele. Tu udeleženci čebelarskega krožka pridno nabirajo praktično znanje.
 
Foto:J.Vencelj
Janez Vencelj

Fotografije