Ekonomski forum na Poljskem

10.09.2018 8:41:43
Varna hrana
Že 28 let v mestu Krynica na Poljskem organizirajo konferenco z naslovom Economic forum (ekonomski forum), ki se ga udeleži več kot 4000 udeležencev, med njimi so politiki, ekonomisti, novinarji,… iz 60 držav med njimi Evrope, Azije in Amerike. Na forumu organizirajo plenarna predavanja, panelne razprave, predavanja, delavnice in okrogle mize. Tokrat je na temo prehranske in okoljske varnosti bil predstavljen vidik čebelarstva.

Razpravo je vodila Tetyana Vasylkivska, predsednica nekaterih ukrajinskih čebelarjev (Brotherhood of Ukrainian Beekeepers). Na začetku sem sama predstavila pomen čebelarstva za pridelavo hrane in izzive, s katerimi se čebelarji srečujemo, kot so pojav potvorjenega medu na trgu ter vpliv pesticidov na čebele. Peter Kozmus je predstavil aktivnosti Čebelarske zveze in Apimondije za ohranitev čebel ter svetovni dan čebele. V razpravi so sodelovali tudi Szymon Giyzinski z Ministrstva za kmetijstvo Poljske, ki je predstavil način zagotavljanja varne hrane na Poljskem, Elena Orlova zdravnica iz Rusije, ki je podprla prizadevanja za ohranitev čebel in okolja ter Linqion Yun in Rui Zhu s Kitajske, ki sta prav tako spregovorila o tem, da je varna hrana na kitajskem najpomembnejša. Sodeloval je tudi Filip Radović direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, ki je povedal, da bodo naredili vse, da na policah v Srbiji ne bo nepristnega medu.

Kljub temu, da forum ni bil namenjen čebelarjem pa je bila razprava zelo dobro obiskana in je politikom in ekonomistom predstavila pomen čebelarstva za pridelavo hrane in ohranitev okolja.
Andreja Kandolf B.
Peter Kozmus

Fotografije