Slovenija na mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji

26.06.2018 21:43:29
Izobraževanje
Prihodnji teden od 2. do 6. julija 2018 bo v Franciji v kraju Nerac v departmaju Lot et Garrone potekalo 9. mednarodno srečanje mladih čebelarjev. Gre za dogodek, ki ga organizira Mednarodni center za mlade čebelarje (International centre for young beekeepers, http://icyb.cz/), ki ga vodi češki čebelar Jiří Píza. Prvo mednarodno srečanje je bilo organizirano leta 2010 na Češkem. V letu 2018 bo v Franciji na Srednji kmetijski šoli Armand Fallieres organizirano že 9. srečanje. Slovenija je sodelovala na vseh dosedanjih tekmovanjih in dosegla dobre uspehe.
Letos bodo Slovenijo zastopali trije mladi tekmovalci Luka Kričej, Mitja Kositer in Ožbej Očko pod mentorstvom Blaža Lovriča iz Osnovne šole Selnica ob Dravi, ki so lani v Velenju na 40. državnem tekmovanju mladih čebelarjev dosegli zlato priznanje.
UDELEŽBO SLOVENIJE NA IMYB 2018 OMOGOČA SPONZORSTVO KRKA D. D., KI SE JIM NA TEM MESTU ZAHVALJUJEMO ZA VELIKODUŠNO PODPORO.

Poleg Slovenije bo sodelovalo še 28 drugih držav: Albanija, Avstrija, Belorusija, Češka, Danska, Estonija, Anglija, Finska, Francija, Gruzija, Nemčija, Indija, Irska, Izrael, Italija, Kazahstan, Libanon, Litva, Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Rusija, Škotska, Slovaška, Ukrajina in Zimbabve.
Dogodek sestoji iz tekmovalnega dela, pa tudi nič manj pomembnih družabnega, kultnega in turističnega dela. Pomembno je srečanje in tkanje novih prijateljstev in poznanstev med mladimi in odraslimi, pri odraslih pa je pomembna tudi izmenjava izkušenj in dobrih praks z namenom dvigovanja kakovosti poučevanja mladih na področju čebelarstva. Slovenci se lahko na tem področju pohvalimo z več kot 40-letno tradicijo čebelarskih krožkov.
Na srečanju bodo tekmovali v mešanih mednarodnih ekipah v 14 nalogah – 11 praktičnih delavnicah in 3 teoretičnih. Stalnico med njimi predstavljajo naslednje naloge:
•             pisni test - vprašanja s področja čebelarstva
•             poznavanje čebelarskega orodja
•             prepoznavanje morfologije – delov čebeljega telesa in mikroskopskih preparatov
•             prepoznavanje medovitih rastlin
•             praktično delo pri čebeljih družinah
•             pokušanje in prepozmnavanje medu
 
Slovenski ekipi v Franciji želimo: »bon chance«!

Marko Borko, vodja izobraževanja in usposabljanja ČZS

Fotografije