Hiša kranjske čebele mora biti nacionalni projekt

04.06.2018 14:01:34
Predsednik
 V občini Ivančna Gorica so se z vso vnemo lotili projekta Hiša kranjske čebele. Čebelarska zveza Slovenije smatra, da bi to moral biti nacionalni projekt. Zato smo prvo za podporo zaprosili predsednika države g. Boruta Pahorja. Želimo si, da predsednik podpre našo pobudo, postane častni pokrovitelj projekta in da država zagotovi sredstva za realizacijo projekta!

Boštjan Noč, predsednik ČZS

p.s. - spodaj dopis , ki je bil danes poslan g. Borutu Pahorju,Spoštovani predsednik Republike Slovenije, g. Pahor.
Za nami je svetovni dan čebel, uspeh, ki nam je bil vsem v ponos. Veliko je bilo govora o pomembnosti ter zaščiti čebel in ker verjamemo, da lahko dobre projekte skupaj nadaljujemo, se na Vas obračamo s prošnjo za podporo naši kranjski čebeli, na katero smo bili ob minulem praznovanju vsi tako zelo ponosni.
Kranjska čebela, ki jo imenujemo tudi kranjica ali sivka, je dobila ime po deželi kranjski, v katero je spadalo tudi območje današnje Dolenjske. Na tem območju se je skozi evolucijo kranjska čebela ustalila. Slovenski čebelarji smo nanjo upravičeno ponosni, saj jo odlikujeta mirnost in pridnost, prav zaradi njenih dobrih lastnosti pa je priljubljena po celem svetu. Za njeno prepoznavnosti in ugled so najbolj zaslužni čebelarji družine Rotschütz iz Višnje Gore, zato čebelarji radi pravimo, da je Višnja Gora tudi rojstni kraj Kranjske čebele. Na nas je, da jo zaščitimo in da ponosno povemo svetu, od kje kranjska čebela izvira, predno to stori kdo drug.
V teh prizadevanjih nas je podprla Občina Ivančna Gorica, s katero smo se že pred letom dni dogovorili o sodelovanju in tako smo ob svetovnem dnevu čebel v starem mestnem jedru Višnje Gore odkrili sodobno, interaktivno obeležje kranjski čebeli. Zraven smo odprli še učni čebelnjak in vrt medovitih rastlin. A tu se Občina ni ustavila. Še več, pripravili so projekt, katerega so poimenovali Hiša kranjske čebele. Gre za objekt nekdanje šole, katerega bodo popolnoma prenovili in ga napolnili z vsebinami, posvečenimi kranjski čebeli. Na projektu delajo intenzivno, pridobili so gradbeno dovoljenje za stavbo, vsebine so v pripravi. Glavni del Hiše kranjske čebele bo muzej, ki bo na sodoben in interaktiven način predstavljal biologijo kranjske čebele, njene značilnosti ter posebnosti s poudarkom na ozaveščanju obiskovalcev na vplivu čebel tako na opraševanje, hrano kot tudi posledično na preživetje človeka. V muzeju bo potem še hostel, kjer bo 55 ležišč, Turistično informacijski center in kavarna. Ker gre za prostore nekdanje šole, so prostori veliki, delno namenjeni gostujočim razstavam in projektom, en del muzeja pa bo namenjen izobraževalnim dejavnostim – potegujejo se namreč tudi za to, da bi v Hiši kranjske čebele izvajali del čebelarske akademije.
Ne samo zaradi primerne vsebine celotnega projekta, tudi lokacija je nadvse primerna – ob avtocesti, le streljaj iz Ljubljane. Projekt ponuja možnost številnih vsebin in izvedbo čebelarskih aktivnosti, ki jih Višnja Gora, ki letos praznuje 540 - letnico pridobitve mestnih pravic, s svojo majhnostjo in podeželsko naravo, nudi.
Menimo, da si Kranjska čebela zasluži, da jo ustrezno predstavimo. Ne samo, da s ponosom povemo, da je naša, ampak, da Hiša kranjske čebele postane projekt nacionalnega pomena. In tu se obračamo na Vas, spoštovani predsednik.
Prosimo Vas za podporo projekta. Veseli bi bili, če bi bili pripravljeni sprejeti častno pokroviteljstvo. Hvaležni smo za vašo podporo vsem dosedanjim uspehom slovenskih čebelarjev, zato bi bili zelo veseli, če bi dobro sodelovanje nadaljevali tudi pri podpori kranjski čebeli.
V upanju na pozitiven odgovor vas lepo pozdravljam.
Čebelarska zveza Slovenije:                                                                                         
  Boštjan Noč, predsednik