Nakup čebeljih družin

03.04.2018 18:49:36
Tehnologija
Kdor hoče dandanes imeti čebele in postati čebelar, mu ni treba tako kot v daljni preteklosti hoditi po gozdu in iskati dupla, naseljena s čebelami, saj jih lahko preprosto kupi. Pri nakupu čebel imamo dve možnosti: nakup roja, ki je cenejši in za katerega oskrbo je potrebnega manj znanja in časa, ali nakup čebelje družine s satnicami, ki je dražja in zahtevnejša investicija, vendar pa se vložena sredstva in trud hitro povrnejo v obliki medenega pridelka.
Pri nakupu moramo biti še posebej pozorni na to, da čebele ne izvirajo z območja, za katerega velja zapora zaradi hude gnilobe čebelje zalege. S takšnih območij ne kupujemo čebeljih družin. Pri premikih čebel zaradi prodaje mora čebelar, ki prodaja čebele najprej podpisati izjavo, ki je objavljena na spletni strani www.czs.si v rubriki Obrazci, in sicer OBR.: Promet s čebelami. S podpisano pisno izjavo čebelar zagotovi, da njegove čebelje družine ne kažejo kliničnih znakov hude gnilobe čebelje zalege. Izjavo pisno potrdi tudi območni veterinar VF NVI ter s tem zagotovi, da na območju 3 km od čebelnjaka ni hude gnilobe čebelje zalege in tudi ne suma te bolezni.
Še posebej moramo biti pozorni na poapnelo zalego. To je pogojno kužna bolezen pokrite zalege. Bolezen lahko prepoznamo po kliničnih znamenjih - belih in črnih mumificiranih ličinkah na bradi in podnici panja. Če pred žreli panjev in na podnicah  panjev opazimo mumificirane ličinke, takšnih družin ne kupujmo. Izogibajmo se tudi čebeljih družin, katerih delavke imajo prvi obroček ali več obročkov na zadku obarvanih rumeno. Takšne čebele niso za prodajo, temveč za izločitev iz nadaljnje vzreje !!!
Zavedajmo se da je Slovenija domovina avtohtone rase čebel Apis mellifera  carnica in da v Sloveniji lahko čebelarimo le s  to čebeljo raso. S tem  je pri nas onemogočen nakup tujih ras čebel z razliko od ostale  Evrope.  Iz Nemčije namreč poročajo o nakupih čebeljih družin iz juga Italije, kjer  te prodajajo kar na obcestnih počivališčih. S tem pa obstaja  velika nevarnost prenosa in razširitve malega panjskega hrošča po EU.
Čebelarji začetniki naj bodo pri nakupu čebeljih družin še posebej previdni, kajti lahko se zgodi, da si s kupljeno čebeljo družino nakopljejo več težav kot veselja. Da bi se izognili morebitnim presenečenjem, jim svetujem, da se pred nakupom čebeljih družin posvetujejo s svojim mentorjem oziroma z bolj izkušenim čebelarjem. Pri nakupu čebeljih družin se moramo držati nekaterih pravil.
Zelo pomembno je, da čebeljih družin ne kupujemo zvečer ali ponoči. S čebelarjem, ki prodaja čebelje družine, se dogovorimo, da ga bomo obiskali pozno popoldne. Ogledali si bomo njegov čebelnjak, okolico čebelnjaka in panje, v katerih so čebelje družine, ter preverili, ali čebele normalno izletavajo. Čebelnjak in njegova okolica morata biti urejena in čista. Zavedati se moramo, da prav pomanjkljiva higiena v čebelnjaku ter nezadostna skrb za čistočo napajalnika, satja in panjev pospešujeta pojav nosemavosti pri čebelah.

Spomladi čebelarji najpogosteje prodajajo rezervne družine iz 5- ali 7-satnih panjev. Tak panj mora biti pred prodajo poln čebel. Zadnja mrežica mora biti nabito polna s čebelami, prav tako morajo te zasedati vse ulice in posedati pod satovjem. Čebelja populacija mora biti zastopana v vseh razvojnih fazah, od jajčeca, ličink različnih starosti, pokrite zalege do panjskih in pašnih čebel. Čebelja zalega mora biti lepo strnjena, brez poapnele zalege v celicah. Nad čebeljo zalego morajo biti venci s hrano, ob gnezdu mora biti dovolj cvetnega prahu.

Vsak čebelar mora voditi dnevnik veterinarskih posegov, v katerega zapisuje vsa uporabljena sredstva za zatiranje varoj in podatke o odpadu varoj. Priporočljivo je, da nam prodajalec čebeljih družin te zapise tudi pokaže, saj bomo na podlagi teh podatkov dobili informacije o napadenosti čebel z varojami in dober vpogled v strokovnost prodajalca.

Vlado Auguštin