Hvala Rim ... New York prihajamo!

05.07.2017 15:31:56
Tajništvo
Na sedežu Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO)*, ki je mednarodna organizacija OZN s sedežem v Rimu, je bil v dveh letih trikrat soglasno podprt predlog Slovenije za razglasitev Svetovnega dneva čebel na 20. maj. Tudi danes, v sredo 5. 7. 2017, ko je v Rimu potekalo najvišje zasedanje FAO, je slovenska pobuda, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel, dobila podporo.
Največje zadovoljstvo je enotna in soglasna podpora skoraj 200 držav k temu predlogu, ki so ga predlagali slovenski čebelarji in je bil leta 2015 enotno podprt tudi s strani svetovne čebelarske organizacije Apimondija v Koreji.
Ekipa MKGP, na čelu z ministrom mag. Dejanom Židanom, vodjo projekta Snežano Popovič, vodjo PR službe Lukom Kočevarjem in njihovimi sodelavci, je opravila ogromno delo. Misel, ki jo je izrekla državna sekretarka mag. Tanja Strniša, da Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet, ni samo lepo slišna, temveč je v praksi dejansko tako.
Slovenijo danes zaradi čebel, zavedanja pomena opraševalcev, zavedanja o problematiki lakote ter pomena ohranjanja čistega okolja in biodiverzitete, pozna in ceni ves svet.
Besede HVALA Slovenija, HVALA slovenskim čebelarjem za tako pomembno in plemenito pobudo in podobne so bile v teh dveh letih v Rimu slišane zelo pogosto iz držav celega sveta, med ostalimi tudi s strani generalnega direktorja FAO, g. Da Silve. Obenem je bilo slišati ogromno besed o pomenu čebel ter opraševalcev in iskrenih besed o tem, da je potrebno pristopiti h konkretnim ukrepom, da bodo čebele in drugi opraševalci sploh lahko preživeli in opravljali svoje poslanstvo. Prav to slednje je eden glavnih ciljev pobudnikov Svetovnega dne čebel – zagotoviti pogoje za preživetje čebel in drugih opraševalcev!
V teh dveh letih ob predstavitvah pobude na FAO in tudi drugje po svetu, je bilo lepo biti Slovenec in obenem še slovenski čebelar.
Podpredsednik Vlade Republike Slovenije in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je ob tej priliki izpostavil pomembno vlogo čebelarjev iz vsega sveta pri ohranjanju čebel. Zagotovil je, da bo po svojih močeh pomagal zagotavljati boljše pogoje za preživetje čebel in hkrati poudaril, da se veseli skorajšnjega srečanja s čebelarji na svetovnem čebelarskem kongresu konec septembra in v začetku oktobra v Turčiji.
Ponosni odhajamo iz Rima in z veseljem in nestrpnostjo pričakujemo letošnji december in New York.
Vsi skupaj verjamemo, da bomo 20. maja 2018 prvič praznovali Svetovni dan čebel. Čebelarji celega sveta bomo na ta dan vsako leto imeli svoj praznik.

Iz Rima 5. 7. 2017

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije

* Organizacija za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization of the United Nations; kratica FAO) je mednarodna organizacija OZN, ki je bila ustanovljena 1945. Sedež ima v Rimu.

Foto: MKGP in ČZS