Delavnica in okrogla miza o sajenju medovitih trajnic na vrtovih in javnih zelen

24.02.2017 13:19:13
Ekonomika
Pomlad prihaja! Ste razmišljali, kako polepšati okolico čebelnjaka ali urediti okrasni vrt in hkrati poskrbeti za čebele in druge opraševalce? Medovite trajnice so prava odločitev.
Za čebelarje in tudi za širšo javnost organizirata ČZS in Vrtnarija Trajnice Golob-Klančič delavnico in okroglo mizo o sajenju medovitih trajnic na vrtovih in javnih zelenih površinah, ki bo v vrtnariji Trajnice Golob-Klančič v petek, 31. marca, z začetkom ob 15. uri, na naslovu Vitovlje 18 v Šempasu (www.trajnice.com). Delavnico bosta vodili strokovnjakinji za medovite trajnice ga. Jožica Golob-Klančič, univ. dipl. inž. hort. in krajinske arh., in ga. Mojca Rehar Klančič, univ. dipl. inž. agr., namenjena je vsem, ki želite izvedeti več o medovitih rastlinah, s praktičnim prikazom razmnoževanja in drugih opravil, ki jih boste lahko koristno uporabili pri načrtovanju in zasajevanju lastnega medovitega vrta.
Program delavnice:
1. Praktična predstavitev razmnoževanja in vzgoje trpežnih sadik trajnic, primernih za naše podnebje in naše talne pogoje, tudi v luči vedno skrajnejših vremenskih pogojev.
2. Ogled vrtnarije in njene tehnologije gojenja na asketski, naravi in čebelam prijazen, način, ki zagotavlja trpežne sadike v dovolj velikih količinah ter primerne vrste in sorte za sajenje v vseh letnih časih razen pozimi.
3. Predstavitev osnovnih načinov načrtovanja, sajenja in vzdrževanja nasadov medovitih trajnic, ki bodo zahtevale le minimalno skrb, zagotavljale estetski učinek in hkrati nudile čebelam nektar in cvetni prah v različnih obdobjih od pomladi do jeseni.

Po delavnici bo sledila okrogla miza, na kateri bodo sodelovali naslednji gostje:
  • g. Jure Justinek, vodja Opazovalno-napovedovalne službe pri ČZS,
  • ga. Jožica Golob Klančič, Trajnice Golob-Klančič,
  • ga. Mojca Rehar Klančič, Trajnice Golob-Klančič,
  • predstavnik Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti iz Celja,
  • predstavnik Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto.
 
Gostje bodo spregovorili o izzivih zasajanja in razvoju nasadov medovitih trajnic v slovenskih razmerah. Okrogla miza je namenjena spodbujanju in širjenju kulture čebel, narave in okolju prijaznega vrtnarjenja ter skrbi za urejeno in lepo okolje tako v mestih kot na podeželju. Seveda boste dobili tudi odgovore na svoja vprašanja in nasvete, ki jih boste lahko uporabili pri spomladanskem urejanju okrasnega medovitega vrta. Vse, ki vas zanima obisk delavnice in okrogle mize, vabimo, da se prijavite na e-naslov: natasa.strukelj@czs.si ali na tel. št.: 01/729 61 04.

Nataša Klemenčič Štrukelj in Jožica Golob-Klančič