Teden slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk 2025

24.11.2025 16:10:52
Tajništvo
Teden slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk 2025
 
- Povezujemo tradicijo in sodobnost s podporo lokalno pridelani hrani -
 
Med 17. in 24. novembrom 2025 je potekal Teden slovenske hrane, ki je letos doživel svojo drugo izvedbo. Namen tedna je ozaveščanje o pomenu lokalno pridelane hrane, kratkih dobavnih verig in povezovanja slovenskih pridelovalcev z javnimi ustanovami ter potrošniki.
 
Posebno pozornost je pritegnila akcija »Lokalna hrana na vlakih« v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije  in Slovenskih železnic, ki je potekala od ponedeljka do četrtka na 26 linijah vlakov po celi Sloveniji. Potniki na izbranih vlakih Slovenskih železnic so lahko okušali porcijski Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo ter slovenska jabolka od lokalnih pridelovalcev. Razdelilo se je dobrih 6000 kosov porcijskega medu in 2000 jabolk. Pri razdeljevanju se je zvrstilo 67 čebelarjev in 40 kmetijskih svetovalcev ter kmetov, ki so pripomogli k promociji trajnostne mobilnosti in domače lokalne hrane ter domačih pridelovalcev.
 
Vrhunec dogajanja je bil v petek, 21. novembra, ko smo obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, ki letos praznuje že 15. izvedbo. Otroci po vsej Sloveniji so dan začeli z medom, maslom, kruhom, mlekom in jabolkom, ki ponazarjajo zdrav zajtrk. Sodelovale so številne šole in vrtci med temi je 46 šol in vrtcev z okoli 5800 otrok, ki so izvajali razne aktivnosti, njihovi dogodki pa so bili ujeti s kamerami učiteljic in vzgojiteljic ter so objavljeni na Youtube kanalu: 'Čebelice Čebelarska zveza Slovenije TSZ' (@ČebeliceČZS_TSZ).
 
Dogodek Tradicionalni slovenski zajtrk ima zametke v Medenem zajtrku, ki ga je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organizirala leta 2006, in se je skozi leta razširil v vseslovenski projekt. Ob tem z veseljem napovedujemo, da bo prihodnje leto Medeni zajtrk praznoval 20. obletnico. Jubilejno leto bo zaznamovano s posebnimi aktivnostmi, med drugim z izdajo tradicionalne zgibanke »Čebelica moja prijateljica«, ki jo vsako leto pripravimo za otroke kot del ozaveščanja o pomenu čebel in lokalne hrane.
 
Hvala vsem čebelarjem, pridelovalcem, partnerjem, vrtcem, šolam in kupcem, ki  podpirate domačo lokalno proizvodnjo hrane ter ozaveščate o pomenu lokalne hrane in slovenskega kmetijstva!

 
 
Rok Piletič,
svetovalec specialist za ekonomiko čebelarjenja
 
 
Foto: Arhiv OŠ Košana

Fotografije