​Pregled stanja akacije na območju Bele Krajne z dne 2.4.2020

02.04.2020 21:31:44
Napoved medenja
Danes smo pregledali stanje akacije še na območju Bele Krajne. Tudi tu je zgodba enaka kot na območju Prekmurja. Vidne so posledice še iz prejšnjega tedna tako, da negativne temperature v tem tednu so zadevo le še dokončno potrdile. Danes je bilo na tem območju vse od -2 do -7 stopinj Celzija, kar je močno poškodovalo počene brste in poganjke. Posledice pozebe so vidne tudi na češnjah, ki so na tem območju v prvi tretjini cvetenja. Odprti cvetovi so porjaveli, prav tako so v samem cvetu že vidni plodovi, ki so odmrli oz. odmirajo. Cvetovi, ki so sedaj še zaprti ne kažejo znakov pozebe. Točnejša ocena danes še ni bila možna in bo vidna v prihodnjih dneh. Upamo le, da so zaprti cvetovi pozebo uspešno prestali in da sedaj, ko bo vreme ugodnejše, ponudijo pašo čebelam.  
Poleg same češnje je v cvetenju tudi regrat, katerega pozeba ni prizadela in so ga čebele že danes intenzivno obiskovale.
Čeprav je obet za akacijevo pašo slab zaradi tega še ne smemo ocenjevati celotne sezone. Narava vedno lahko preseneti in moramo verjeti, da bo tudi letos tako.   
 
Naj medi!   
 
Aleš Bozovičar, ONS