Vrednotenje čebeljih pridelkov in cena na trgu

02.04.2020 11:18:50
Ekonomika
V teh dneh, ko naša življenja in vsakdanjik večine od nas kroji koronavirus, se vsi še bolj zavedamo pomena lokalno pridelane hrane in samooskrbe.
Pozivi države in številni oglasi spodbujajo kupce k nakupom pri slovenskih pridelovalcih. Predlog novega zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije covid-19 celo predvideva, da  bodo javni zavodi dolžni nabaviti najmanj 50 odstotkov pridelanih ali predelanih kmetijskih pridelkov oziroma živil z območja Slovenije glede na celotno nabavo pridelanih kmetijskih pridelkov in živil, pri čemer morajo biti vse faze pridelave in predelave opravljene v Sloveniji. To velja za vrednosti javnega naročila, ki na letni ravni ne presegajo vrednosti, od katere dalje je treba objaviti povabilo k sodelovanju v Uradnem listu Evropske unije. Ukrep je odlična priložnost tudi za čebelarje, za dobavo čebeljih pridelkov in izdelkov javnim zavodom (bolnišnicam, šolam, vrtcem,…).    Le tako bomo namreč lahko poskrbeli za naše gospodarstvo, da si bo čim preje opomoglo.
Čebele so pomembne opraševalke in bolj kot čebelji pridelki, je pomembno to, da so ravno čebele tiste, ki skrbijo za pridelavo. Hrana lokalnega izvora ima zaradi primerne dozorelosti višjo biološko vrednost, zaradi krajše poti od pridelovalca do potrošnika pa imajo taka živila tudi višjo hranilno vrednost in vsebujejo manj pesticidov.
Slovenija se ponaša z bogatim rastlinstvom, živo pisani travniki so prava paša za oči in to bogastvo naše narave se odraža tudi v okusih slovenskih medov. Že naši predniki so se zavedali pomembnosti čebel, med je predstavljal tekoče zlato v  marsikateri kulturi. Pestrost narave in čebelarska zgodba je zapisana v vsakem kozarcu medu, v vsakem gramu čebeljega pridelka. Ob tem tudi ne smemo pozabiti, da so čebelji pridelki mnogo več kot samo živilo, s številnimi pozitivnimi učinki na naše zdravje.
Čebelarji se dobro zavedamo koliko truda je potrebnega za vzdrževanje čebeljih družin in za pridelavo čebeljih pridelkov. Podnebne spremembe vsako leto povzročijo nemalo težav prav kmetijstvu. Pridelava medu pa je v primerjavi s preteklimi desetletji bistveno nižja, kar predstavlja višjo lastno ceno čebeljih pridelkov.
Zavedamo se, da je težko  vrednotiti vse delo nas čebelarjev, kaj šele delo naših pridnih čebel, ki se skriva v naših čebeljih pridelkih. Zato spoštujmo čebele in postavimo cene, ki nam bodo pomagale, da bomo lahko še dolgo uspešno čebelarili, naše čebele pa bodo še naprej skrbele za pridelavo lokalne hrane! V pomoč so nam lahko priporočene cene, ki jih vsako leto objavi Čebelarska zveza Slovenije na predlog komisije za ekonomike. V mislih pa imejmo tudi to, kakšne so cene medu na trgu. Na trgovskih policah še vedno težko najdemo med slovenskega porekla, če pa ga, ta dosega bistveno višjo ceno, kot je cena pri čebelarjih na domu. Povprečna cena medu slovenskega porekla v trgovskih centrih večjih trgovcev znaša 17,00 EUR/kg, kar je za bistveno več, kot je povprečna cena pri čebelarjih na domu, kjer je povprečna cena 10,71 EUR/kg. Dokaj visoko ceno na trgu dosega tudi uvožen med, saj povprečna maloprodajna cena uvoženega medu v letu 2019 znaša 12,71 EUR/kg.
Le skupaj nam bo uspelo!

Tanja Magdič, svetovalka za ekonomiko pri JSSČ