Čebelarji preverite zalogo hrane v panjih

26.03.2020 9:44:42
Tehnologija
Po izredno mili zimi in uspešni prezimitvi čebel smo zadnji teden marca poleg vseh neprijetnosti, ki se trenutno dogajajo pri nas in po svetu, dobili še pošiljko hladnega vremena  s snegom. Narava je pred tem že dodobra oživela, temu pa so sledile tudi čebelje družine, ki so se pospešeno razvijale in že končevale z menjavo generacij. Panji so se začeli polniti, zaloge hrane pa pospešeno kopneti.

V kolikor ste mnenja, da so vaše čebelje družine na koncu z zalogami hrane nimate druge izbire, kot da čebelam hrano dodate. Če imate rezervne medene sate jih uporabite in pri tem nastrgajte pokrovce, da čebele hitreje primejo in se ne trudijo z odkrivanjem medu. Če takih satov nimate in ni prehladno, jih lahko nakrmite tudi s sladkorno raztopino v razmerju 3:2. Glede na vremensko napoved, bo ta vikend  z otoplitvijo idealne za to opravilo.

V dnevih preden začnejo čebele izletavati, očistite sneg v okolici čebelnjaka ali ga posujete s slamo, žagovino ali pepelom, da tako preprečite da bi čebele umirale v snegu pred panji
.
Vlado Auguštin