Odlična kakovost slovenskega ekološkega medu potrjena na mednarodnem ocenjevan

19.02.2020 7:17:30
Varna hrana
Že tradicionalno mednarodno ocenjevanje ekološko pridelanega medu BiolMiel je potekalo konec lanskega leta v italijanskem Belforte all’Isauro. Dogodek organizira italijanski konzorcij za ekološko pridelavo in pridelke Biol Italia v partnerstvu z raziskovalnim centrom za čebele in čebelje pridelke CREA iz Bologne, pod pokroviteljstvom italijanskega kmetijskega ministrstva.
 
Med do sedaj največjim številom sodelujočih vzorcev medu, 223, iz osmih držav, so s petimi vzorci sodelovali tudi slovenski ekološki čebelarji Endovital (Vesna Fabjan Bremec), Miha Bizovičar, Čebelarstvo Bojan Pavlin, Uroš Rudolf in Peter Malenšek. Z vzorci kostanjevega, lipovega in gozdnega medu so se potegovali za zlato ali srebrno priznanje v ustrezni kategoriji (vrsti) medu med skupno 98 vzorci različnih nektarnih vrst, 44 vzorci maninega medu oziroma 81 vzorci cvetličnega medu, ki so ustrezali dodatnemu pogoju za ocenjevanje in sicer da so vsebovali manj kot 18 % vode in manj kot 10 mg/kg hidroksimetilfurfurala. Vzorce je ocenjevala mednarodna senzorična komisija v zasedbi štirih štiričlanskih panelov.
 
Vzorci slovenskega medu so se ponovno izkazali za zelo kakovostne, tako v vidiku senzoričnih lastnosti kot določenih fizikalno-kemijskih parametrih (vsebnost vode in HMF). Vzorec lipovega medu čebelarstva Endovital, Vesna Fabjan Bremec se je v seštevku točk za senzorično kakovost uvrstil na absolutno drugo mesto med ocenjenimi vzorci in prvo med vzorci lipovega medu. Poleg njega sta zlato priznanje BiolMiel Quality, s katerim so nagrajeni vzorci, ki dosežejo vsaj 90 od 100 točk, prejela še vzorca kostanjevega medu čebelarjev Mihe Bizovičarja in Petra Malenška.
Skupno je bilo podeljenih 136 zlatih in srebrnih priznanj BiolMiel Quality. Najvišjo senzorično oceno med vzorci vrstnega medu je prejel italijanski kostanjev med (ESA Società Agricola, Umbrija), pred že omenjenim slovenskim lipovim medom in italijanskim kostanjevim medom (Apicoltura Zipoli di Balarini Ancilla, Lombardija). Med vzorci cvetličnega medu sta se na prvo in tretje mesto uvrstila vzorca iz Grčije in na drugo vzorec iz Italije. Rezultati so dostopni na spletni strani http://biolmiel.eu/.
 
Priznanja BiolMiel so edinstvena v evropskem prostoru in so namenjena izključno medu visoke kakovosti iz ekološke pridelave. Senzorična kakovost ekološko pridelanega medu tudi v Sloveniji ni dobro poznana, predvsem pa ne prepoznana, saj tak med lahko sodeluje le na ocenjevanjih medu skupaj s konvencionalno pridelanimi vzorci, kjer se njegova vrednost na račun načina pridobivanja seveda ne izpostavlja posebej. Zahteve glede senzorične kakovosti ekološko pridelanega medu se pri tem prav nič ne razlikujejo od zahtev, ki sicer veljajo v senzorični analizi medu.
 
doc. dr. Mojca Korošec
Biotehniška fakulteta, UL
 
 

Fotografije