Z novim kozarčkom bo odslej možno tudi na letalo

25.11.2019 8:28:31
Ekonomika
Z razglasitvijo Svetovnega dne čebel se je povečalo tudi zanimanje za obisk Slovenije in oglede čebelarskih turizmov. Tuji obiskovalci so navdušeni nad Slovenijo in čebelarstvom in marsikdo si za spomin želi s seboj odnesti kozarček našega medu. Iz tega razloga smo se s podjetjem Stenko dogovorili, da manjši 110 ml kozarček popravijo na novo velikost 98 ml, ki ga je možno vzeti tudi na letalo. Novi kozarček je že na voljo v podjetju Stenko.
V Sloveniji se več kot 90% čebelarjev zaveda posebnosti našega kozarčka, ki je namenjen samo čebeljim pridelkom slovenskega porekla. Turisti si želijo kupiti nekaj posebnega in ko jim povemo zgodbo o slovenskem čebelarstvu in lastnem kozarčku, jih ni več težko prepričati, da kakšen kozarček medu ali cvetnega prahu kupijo in odnesejo s seboj kot spomin na njihov obisk Slovenije. Z njim pa z veseljem obdarijo tudi svoje prijatelje ali domače, ki jim na ta način prenesejo zgodbo o slovenskem čebelarstvu.
Identiteto slovenskega čebelarstva pa predstavljajo tudi medovi evropske kakovosti. To so Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo ter Kočevski gozdni med in Kraški med z zaščiteno označbo porekla. Tuji turisti namreč zelo dobro prepoznajo evropske simbole kakovosti in prednosti živil vključenih v te sheme. Čebelarska zveza Slovenije spodbuja in pospešuje pridelavo in prodajo čebeljih pridelkov in izdelkov iz čebeljih pridelkov slovenskega porekla. Uporaba posebnega - enotnega kozarca za čebelje pridelke in izdelke iz čebeljih pridelkov slovenskega porekla nedvomno prispeva k prepoznavnosti in razlikovanju čebeljih pridelkov in izdelkov iz čebeljih pridelkov slovenskega porekla od čebeljih pridelkov in izdelkov iz čebeljih pridelkov neslovenskega porekla, ki se pojavljajo na slovenskem trgu.
Tanja Magdič, svetovalka za ekonomiko pri JSSČ