Mednarodno ocenjevanje ekološkega medu BIOLMIEL

11.10.2019 8:14:58
Varna hrana
Mednarodno ocenjevanje ekološkega medu BIOLMIEL, bo letos potekalo v Belforte all'Isauro (PU, Italija) od 7. do 9. novembra. Dogodek tako kot v preteklosti organizira CREA (Bologna), ob podpori mesta Belforte all'Isauro in sodelovanju Pronubìo - italijanskega združenja ekoloških in biodinamičnih čebelarjev.
Za sodelovanje na ocenjevanju je potrebno do 30. oktobra poslati 3 kozarce z najmanj 250 g za vzorec medu (2 kozarca z etiketo in 1 brez) na naslov organizatorja:
        CIBi, Via O. Serena 37, 70126 Bari, Italia
Bodite pozorni pri pakiranju kozarcev, da se izognete lomu.
 
Hkrati morate izpolniti prijavnico na spletni povezavi: https://biol.amtdev.it/it/reserved-area/register-company.  Alternativno lahko izpolnete prijavnico v prilogi in jo pošljete skenirano na info@premiobiol.it ali v papirni kopiji skupaj z vzorci medu. 
Sistem za spletno registracijo je v uporabi prvič, v upanju organizatorja, da vam bo zagotovil dodatno in popolnejšo storitev.
Kot delno kritje stroškov za analize in organizacijo je potreben prispevek v višini 20,00 EUR za vsak vzorec medu (to je 3 kozarčka po min. 250 g), ki ga poravnate z bančnim nakazilom na:
   imetnik računa: BIOLITALIA
   IBAN: IT29W0760104000000007691303
   SWIFT: BPPIITRRXXX
   Zadeva: BIOLMIEL 2019 + ime čebelarja/podjetja
 
Prejete vzorce bo ocenila mednarodna strokovna komisija, v pooblaščenem laboratoriju pa bodo opravili analizo vsebnosti HMF in vode. Najboljši vzorci medu bodo prejeli zlate in srebrne medalje visoke kakovosti BIOLMIEL. Prejemniki medalj bodo objavljeni na spletnem mestu BIOLMIEL, v novem spletnem katalogu, ki ga bodo objavili.
Za vsak sodelujoči vzorec na ocenjevanju boste prejeli rezultate laboratorijskih analiz skupaj s potrdilom o nagradi oz. senzorični oceni. 
 
Na tekmovanju lahko sodelujejo naslednje kategorije medu:
-              Cvetlični med (Multifloral honey)
-              Gozdni med (Honeydew honey)
-              Vrstni med v eni od razpisanih vrst:
o             Acacia (Robinia), Ailanthus, Alfalfa, Amorpha fruticosa, Asphodel
o             Dandelion
o             Eucalyptus
o             Cherry, Chestnut (kostanjev), Citrus spp., Clover, Coriander, Cornflower
o             Heather, Hedysarum coronarium
o             Ivy
o             Lavender, Lime tree (lipov)
o             Rapeseed (oljna ogrščica), Rhododendron, Rosemary
o             Sage, Sideritis syriaca, Strawberry tree, Sunflower
o             Thistle, Thyme
 
Sodelujejo lahko tudi vzorci medu z dvojno botanično označbo, če so vrste navedene na zgornjem seznamu.
Vrstni med, ki ni naveden zgoraj (med, ki je manj poznan, da bi s senzorično analizo lahko pravilno ovrednotili), mora opraviti laboratorijsko analizo cvetnega prahu, da bi ugotovili njihov botanični izvor. V tem primeru je za izvedbo analize potrebno dodatno plačilo 40,00 €. Čebelar lahko ta "redek" med prekvalificira v cvetlični med. V tem primeru ne nastanejo dodatni stroški, vzorec pa se bo ocenil v kategoriji cvetličnega (mešanega) medu. 
 
Celotna pravila in Izjavo o zasebnosti BIOLMIEL si lahko preberete v priloženih dokumentih.   
 
Organizator vljudno prosi, da svojo namero o sodelovanju na ocenjevanju in strinjanje z uporabo vaših podatkov v zvezi z ocenjevanjem BIOLMIEL čim prej potrdite s povratnim sporočilom na naslov: info@premiobiol.it. 
 
Za vse dodatne informacije vam je na voljo gospa Daniela Caretto na zgornjem e-naslovu.
 
P.S. V izogib stroškom pošiljanja medu po pošti lahko vzorce medu oddate pri Mojci Korošec, Biotehniška fakulteta, Jamnikarjeva 101, Ljubljana, do srede 30.10.2019 (Kontakt 041 808 155). 
Za prijavo na ocenjevanje in plačilo prispevka veljajo zgoraj navedena pravila.