Pehtranova potica z orehovim sladoledom in mandeljni ter medom

28.08.2019 14:38:01
Medeni recepti
SESTAVINE
Testo: 300 g gladke moke tip 400, 300 g ostre moke, 1 dl olja, 2 rumenjaka, 3 žlice sladkorja, 42 g kvasa, 1 vanilin sladkor, limonina lupinica, 3 dl sirotke ali pa mleko
Nadev: 600 g skute, 50 g pšeničnega zdroba, 3 rumenjaki, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, pehtran, 5 beljakov
Orehov sladoled: 1 lonček (2 dl) navadnega jogurta, 2 dl sladke smetane, 2 dl zmletih orehov, 1 dl sladkorja v prahu.
 
PRIPRAVA
Vse sestavine za testo zmešamo, nato dodamo kvas. Testo mora biti srednje čvrsto. Pustimo, da enkrat vzhaja. Vse sestavine za nadev razen beljakov zmešamo, nato iz beljakov stepemo sneg, ki ga nežno vmešamo v nadev. Testo na tanko razvaljamo in do polovice namažemo z nadevom ter zvijemo. Med zvijanjem večkrat prebodemo testo. Pečemo na 175–180 °C približno 1 uro, v pečico pa lahko damo posodo z vodo za boljše pečenje. Za pripravo sladoleda stepemo sladko smetano in vanjo vmešamo vse druge sestavine. Kos potice serviramo na krožniku, ki je posut z mandeljni, zraven dodamo sladoled in vse skupaj nežno polijemo s slovenskim medom.
Avtor recepta: domači recept Turistične kmetije Vimpolšek
Foto: Arhiv Turistične kmetije Vimpolšek