100 obletnica organiziranega čebelarstva na Slovaškem

21.08.2019 8:24:52
Tajništvo
V soboto 17.8.2019 in nedeljo 18.8.2019 je bila v Kralovi pri Senci (Slovaška) proslava ob obhajanju 100. obletnice organiziranega čebelarjenja na slovaškem. Prireditev, ki je potekala v čudovitem ambijentu čebelarskega muzeja na prostem,  je pritegnila mnogo obiskovalcev. Sobotni del proslave je bil namenjen predvsem vabljenim gostom in delegacijam, nedeljski del pa je bil namenjen čebelarjem.
Proslava je bila po vsebini na moč podobna našim proslavam čebelarskih praznikov, ki jih praznujemo v Sloveniji. V nagovoru, ki sem ga imel, sem čestital slovaškim čebelarjem za njihovo delo, kot tudi za delo z mladimi čebelarji. Nenazadnje na tekmovanju IMYB vsako leto dosegajo visoke uvrstitve. Predsedniku čebelarske zveze Slovaške g. ing. Milanu Rusnaku, sem izročil predsednikovo priznanje in priložnostni srebrnik.
Naj omenim še družabno srečanje delegacij sosednjih čebelarskih zvez: Poljske, Madžarske, Češke in Slovenije, ki smo ga imeli skupaj. Ob tej priliki smo si ogledali čebelnjak na vrhu hotela Gate One, kjer imajo 9 nakladnih panjev. Zelo ponosni so na nagrado, ki jo je dobil njihov med na ocenjevanju medu na Apislaviji v Moskvi lansko leto. Osvojili so prvo mesto. Trend postavitve čebelnjakov v mestu na visokih stavbah se tudi na slovaškem veča.
Mag. Aleš Rodman
 

Fotografije