​Stanje lipe in kostanja z dne 13. in 14. 6. 2019

14.06.2019 22:46:55
Napoved medenja
Včeraj smo pregledali območje Tolmina, Kobarida in Kanalskega, kjer smo preverjali stanje lipe.
Velikolistna lipa cveti sedaj tudi v višjih legah na teh območji. Opažamo pa, da zaradi visokih temperatur cvetje zelo hitro odcveti in čebele z veliko težavo izkoriščajo te vire medenja. Upajmo, da se vreme za prihodnji teden uresniči in da se bodo temperature nekoliko spustile. Namreč v sredini prihodnjega tedna bo v nižinah in sončnih legah z cvetenjem začela tudi malolistna lipa ali lipovec, ki je v Sloveniji zastopan v večjem deležu. Kot smo že poročali pri tej rastlini letos opažamo manjše število cvetnih nastavkov. Vendar ob ugodnem vremenu še vedno dovolj za solidno pašo. Ob pregledih smo sedaj opazili tudi zadovoljivo količino listnih uši, tako na lipi kot tudi na lipovcu. Na posameznih mestih je uš že začela z izločanjem in lahko opazimo pokapane spodnje ležeče liste in podrast. Ta informacija je vzpodbudna, saj lahko mana podaljša donose čebelam in dodatno zapolni medišča.
Danes pa smo ponovno pregledali območje Besnice, Janč in Litije in preverjali stanje pravega kostanja.
Kostanj ima veliko število cvetnih nastavkov, ki sedaj na izpostavljenih mestih že lahko začenjajo z cvetenjem. Kot prvi se odprejo moški cvetovi, ki lahko ponudijo velike količine cvetnega prahu. Z dva do tri dnevnim zamikom pa začnejo cveteti tudi ženski cvetovi kjer čebele lahko najdejo predvsem nektar. Mislimo, da ni potrebno posebno poudarjat kako ključno je vreme za cvetenje in medenje obeh rastlin. Potrebno je toplo vreme brez padavin in vetra.
Tudi pri kostanju smo opazili uši na spodnji strani listov. Glede na njihovo trenutno številu lahko ob koncu cvetenja kostanja pričakujemo tudi njihovo izločanje.
 
Ušice ne opažamo samo na teh dveh listnih rastlinskih vrstah ampak tudi na vseh ostalih. Ušice so prisotne skoraj povsod. Opažamo jih tako na leski, vrbi, jesenu, brezi, gabru in na hrastu. Ob pregledu podrasti lahko vidite drobne kapljice kar je znak njihovega izločanja. Njihovo izločanje se lahko že dobro vidi iz avta, ko se peljemo pod drevesnimi krošnjami in se na asfaltu dobro vidijo območja pokapanosti.
  
Upamo, da bomo na koncu sezone lahko rekli, da je bilo letos leto ušic in ne, da je bilo ušivo leto.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS       
 
 

Fotografije