Dan odprtih vrat ČD Planina pri Sevnici

11.06.2019 13:03:11
Tajništvo
DAN ODPRTIH VRAT ČEBELARSKEGA DRUŠTVA PLANINA PRI SEVNICI
 
V petek, 31.05.2019, smo člani Čebelarskega društva Planina pri Sevnici pripravili Dan odprtih vrat pri našem članu čebelarju Mirku Jazbecu. Že v četrtek smo se delovni člani ČD zbrali, da smo pripravili prostore in opremo za izvedbo prikaza dela čebelarjev s čebelami. Na Dan odprtih vrat ČD smo povabili krajane in učence Osnovne šole Planina in OŠ Dobje.
V prelepem sončnem jutru, enem redkih v letošnji pomladi, smo pričakali prve obiskovalce, da jim predstavimo delo čebelarjev, pomembnost naše kranjske  čebele pri opraševanju in pridelavi ekološko zdrave hrane ter izdelke, ki jih proizvajajo čebele, kot so med, propolis, cvetni prah in podobno.
Prvi so prispeli učenci in učiteljice OŠ Planini, ki jih je predsednik najprej pozdravil,  jih povabil na medeno pecivo in kruh namazan z medom, za kar so poskrbele Irena, Nika, Gelca in Hedvika. Po krajši zakuski so jih sprejeli čebelarji, ki so jim prikazali izdelavo satnih okvirjev, vlaganje satnih osnov, izdelavo  satnih osnov, izdelavo različnih izdelkov iz voska, kuhanje voska. Učenci so se lahko preizkusili v likovnih sposobnostih, saj so lahko risali panjske končnice, katere so lahko odnesli tudi s seboj in kot zadnje je bil obisk čebelnjaka, kjer jih je pričakal lastnik in jim pokazal panje, vsebino panjev, prostor za izvajanje API terapije, točilo za med in ostalo orodje, ki se potrebuje pri delu v čebelnjaku. Letos so se dneva odprtih vrat prvič udeležili tudi učenci in učiteljice prve triade OŠ Dobje, za katere je bil ogled še posebej zanimiv. Po uvodnih besedah predsednika so tudi oni poskusili  medeno pecivo in kruh namazan z medom ter nadaljevali z ogledom dejavnosti čebelarjev. Po ogledu so se še malo posladkali in se polnih lepih vtisov vrnili z avtobusom nazaj v šolo.
V popoldanskem delu dneva so se naše prireditve udeležili tudi člani DU Planina, Člani DU Dobje, pohodniki, rekreativci in krajani, katerim so naše gospodinje postregle s pecivom, prigrizkom, pijačo  in kavo. Vsi obiskovalci so si z velikim zanimanjem  ogledali dejavnost čebelarjev, občudovali prelep čebelnjak s sobo za izvajanje  API terapije, ki ima pozitivne učinke predvsem na dihalne poti in dihala. Prireditve se je udeležil tudi župan občine Dobje Franc Leskovšek, ravnateljica OŠ Planina in predstavniki KS Planina in nekateri sponzorji, ki so nam pomagali pri izvedbi prireditve ter predsednica ČD Šentjur Mihaela Kotnik in delegacija ČD Slivnica s predsednikom Igorjem Mastnakom.  Dan odprtih vrat ČD Planina smo uspešno zaključili v večernih urah.
V imenu vseh članov ČD Planina pri Sevnici, bi se rad zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri izvedbi dogodka, posebna hvala pa družini Jazbec, ki nam je omogočila izvedbo res prelepega dogodka.
 NAJ MEDI!
 
Za ČD Planina pri Sevnici
Predsednik: Rihard Stopinšek