Čebelarji krmite čebele

09.05.2019 9:52:02
Tehnologija
Priča smo hladnemu  in deževnemu vremenu, ki  pa se  bo, glede na napoved, nadaljevalo tudi naslednji teden. Treba je poudariti, da v primeru  slabega  vremena  v maju porabi močna čebelja  družina tudi do 70 dag hrane na dan, torej v enem tednu cca 5 kg. Tako se porabi vsa zaloga  hrane v plodišču, matica omeji oziroma preneha zalegati, zato je kasneje v družini manj čebel. V takem primeru je dodajanje hrane nujno.
Kadar pa nastopi pomanjkanje hrane, stare čebele najprej na minimum znižajo lastno porabo. Zato nepremično ždijo v panju. Nato pride na vrsto med v nepokritih celicah. Potem poiščejo rezerve, ki jih najprej najdejo v žerkah. V hujši stiski se lotijo celo pokrite zalege. Zapadejo v kanibalizem. V takem primeru najdemo zjutraj na žrelih sicer popolnoma razvita in neobarvana, toda izpita telesca mlade zalege. Če takšno družino  pravočasno rešimo, bo ob prihodnji paši sicer zmožna življenja, toda za čebelarja je v tem letu brez pomena, ker manjka cela generacija mladic.  Vodilna misel vsega čebelarja mora biti : čebelje družine ne smejo nikoli in nikdar čutiti pomanjkanja ! Zanje pomeni pomanjkanje že dejstvo, da v brezpašni dobi nekaj dni ni donosa in se morajo hraniti iz nabranih zalog.

Svetujem, da obvezno krmite čebele, dodajte toliko hrane kolikor dnevno čebele porabijo, torej vsak dan vsaj pol litra sladkorne raztopine v razmerju 1:1,   ali dober liter na 2 do 3 dni  in to ves čas do boljšega vremena in donosov iz narave !

Vlado Auguštin