JE AZIJSKI SRŠEN ŽE V SLOVENIJI ?

20.06.2014 16:44:49
Iz območja Pivke smo od čebelarja dobili informacije o MOREBITNI navzočnosti azijskega sršena v Sloveniji in tudi škodi, ki mu jo je lani poleti povzročil pri čebelah. V Slovenskem čebelarju smo že večkrat, nazadnje letos v SČ 6/2014 pisali o azijskem sršenu in njegovemu širjenju po Evropi. UGIBAMO TOREJ ali se je azijski sršen iz Francije in Italije, res že prebil do Slovenije?
Čebelarje prosimo, da svoja opažanja v naravi sporočite na ČZS v uredništvo. Morebitne fotografije lahko pošljete na e-naslov: marko.borko(a)czs.si. Ker gre za neavtohtono živalsko vrsto in ker povzroča škodo pri čebelah in ogroža tudi ljudi, želimo o prvi ugotovljeni navzočnosti, ki bo verodostojna obvestiti pristojne institucije ter pridobiti navodila za ukrepanje oz. za zatiranje.
V izogib zmotni zamenjavi evropskega sršena za azijskega objavljamo spodnje fotografije. Vir foto: Internet

O azijskem sršeni pišejo:
http://www.francetvinfo.fr/monde/environnement/doit-on-vraiment-craindre-le-frelon-asiatique_545083.html

http://www.notre-planete.info/actualites/4005-frelon-asiatique-couleur-France

http://www.mieliditalia.it/index.php/sanita-degli-alveari/81406-documentata-la-prima-riproduzione-di-vespa-velutina-in-italia


PRIPIS:
Prvotno obvestilo smo, zaradi nepričakovanega odziva medijev, dopolnili in poudarili, da gre za NEPREVERJENE INFORMACIJE, ki jih je ŠELE POTREBNO ZANESLJIVO POTRDITI in pridobiti morebitna dodatna opažanja, da ne bi prihajalo do nepotrebnega zavajanja javnosti. Namen obvestila je zgolj vzpodbuda čebelarjem, da naj bodo letos poleti še nekoliko bolj pozorni pri opazovanju dogajanja v naravi.