PRVI MED IZ VDC ČRNOMELJ
Od meseca aprila v Varstveno delovnem centru Črnomelj poteka čebelarski krožek pod vodstvom g. Dušana Milinkoviča (Čebelarsko društvo Črnomelj) in našimi mentorji. V teh mesecih smo se naučili veliko zanimivega, predvsem pa povsem novega o čebelicah. Spoznali smo, da je v delo s čebelicami potrebno vložiti veliko truda, marljivosti in znanja. Čebelarstvo je postalo del našega načina življenja, zato vsaj enkrat na teden preverimo, kaj se dogaja v panju in kako smo bili pri delu uspešni.

 

Na začetku naše čebelarske poti smo spoznali panj. V njem je približno 70 000 čebelic. Čebele delavke skrbijo za nabiranje cvetnega prahu in medu, troti za oplojevanje matice, slednja pa leže jajčeca iz katerih se razvijejo ličinke. Iz ličink nastanejo nove čebelice , ki veselo letijo iz cveta na cvet.

 


Zanimivo je bilo, ko so nekega dne čebele vzrojile. To pomeni, da sta bili v panju dve matici, zato se je osnoval nov roj čebel in se »odselil« na bližnjo akacijo. Na srečo jih je čebelar vrnil v panj.


Kot je delo s čebelami prijetno, je tudi nevarno, zato gremo k njim le v popolni zaščitni opremi.

 

V začetku julija smo se prav posebej pripravili na vesel dogodek. TOČILI SMO SVOJ PRVI MED. Naše čebelice so bile tako zelo pridne, da smo natočili kar 30 litrov medu. Ni zaman pregovor: »priden kot čebela«.


Vendar točenje medu ni tako enostavno, kot smo sprva mislili. Morali smo se organizirati in si razporediti delo. Eni smo odstranjevali »pokrovčke«, ki jih čebele naredijo v satnicah, drugi smo točili med, tretji zopet priskrbeli kozarce in še bi kaj lahko naštevali. Pri delu je bilo potrebno veliko spretnih in pridnih rok.


Varovanci VDC Črnomelj smo navdušeni nad novo pridobitvijo- čebelicami , njihovim pridelkom, SLADKIM MEDOM. Zato se bomo še naprej trudili, bili pridni, marljivi kot naše čebelice.

 

Varovanci novinarskega in čebelarskega krožka Varstveno delovnega centra

 Datum novice 01-08-2012 :: Objavil vlado :: Področje Tajništvo
PREPOVED PROMETA ČEBEL ...
USPOSABLJANJE ZA IZVAJ ...
GOZD NAŠE SKUPNO DOBRO ...
Novo na ČZS ...
MEDNARODNI FOTONATEČAJ ...
NOVA SPLETNA STRAN API ...
VDC ČRNOMELJ PO ČEBELA ...
DELOVNI ČAS ...
OBJAVA NA KITAJSKI STR ...
OBVESTILO NOVIM VZREJE ...
Kolofon