Simpozij o apiterapiji


Mednarodni simpozij o apiterapiji 2015
V okviru Čebelarske zveze Slovenije, Javne svetovalne službe v čebelarstvu je v sodelovanju Čebelarske zveze društev Maribor in tokrat v sodelovanju z mednarodno zvezo za apiterapijo (International Federation of Apitherapy) dne 23.10. in 24.10. potekal mednarodni simpozij o apiterapiji v spomin dr. Filipa Terča, začetnika moderne apiterapije.

Prvi dan simpozija je potekal na Lukovici, znanstvenika dr. Bratko Filipič in dr. Klemen Rihar iz Slovenije sta predstavila svoje znanstvene prispevke o uporabi matičnega mlečka in propolisa proti različnim bakterijam, dr. Maria Campos iz Španije pa je spregovorila o svojih izkušnjah uporabe čebeljih pridelkov pri različnih kliničnih raziskavah.

V popoldanskem času smo veliko govorili o cvetnem prahu pa tudi o dobrih praksah slovenskih čebelarjev in ustanov pri uporabi apiterapije pri ljudeh z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, predstavljeni so bili primeru CUDV Draga in VDC Črnomelj. Osrednje predavanje je imela dr. Maria Campos, predsednica komisije za cvetni prah v okviru mednarodne komisije za med (International Honey Commision) na temo prehranske vrednosti cvetnega prahu. O cvetnem prahu sta govorila tudi Nataša Lilek in Blaž Podrižnik iz Slovenije ter Pushpendra Singh Bhandari iz Indije. Sandra Rebek Gaperšič nam je predstavila medeno masažo, dr.Stane Klemenčič o medu in encimih, Blaž Lovrič pa apiterapijo v šolskem čebelnjaku.

V soboto smo v Mariboru gostili pet tujih strokovnjakov, dr. Gregor Pivec pa je predstavil življenje in delo dr. Filipa Terča.

János Körmendy-Rácz predsednik apiterapevtske zveza Madžarske je predstavil uporabo strupa in način izvedbe aromaterapij po Evropi, Etienne Bruneau predsednik komisije za tehnologijo pri Apimondijo je predstavil zametke dobre čebelarske prakse za pridelavo čebeljih pridelkov. Dr. Badiaa Lyoussi je spregovorila o uporabi čebeljih pridelkih terapevtikih za bolezni. Alina Varadi, nutricionistka pa je delila svoje znanje o zdravi prehrani, o apilarnilu, o zdravljenju kurjih očesc s čebeljim strupom in uporabi medu pri očesnih boleznih. Po njenih izkušnjah redna uporaba kapljice medu v oko izboljša med. Svoje delo sta predstavila tudi zdravnik Josip Lončar iz Hrvaške in Verica Milojković iz Srbije.

Simpozij je bil v spomin dr. Filipa Terča zato smo na njegov grob položili cvetje in sveče. Ob tem smo se s tujimi strokovnjaki pogovarjali o medsebojnem sodelovanju in pripravi skupne knjige o apiterapiji ter o organizaciji podobnih simpozijev.

Za konec je potekala okrogla miza, kjer so naši gostje predstavili način izvajanja apiterapije in šolanje apiterapevtov v njihovih državah.
Na koncu so predstavniki Čebelarske zveze društev Maribor in predsednik Čebelarske zveze Slovenije podelili potrdila o opravljenem usposabljanju s področja apiterapije.
Simpozij je bil uspešen, menim, da je vsak udeležencev prišel do kakšnega novega spoznanja.

Na spodnjih povezavah lahko pregledate zbornik povzetkov, ki je preveden tudi v slovenski jezik, ter predstavitve avtorjev.
 1. Zbornik povzetkov
 2. Book of Abstracts
 3. O Filipu Terču
 4. Propolis in matični mleček izboljšata protibakterijski učinek medu pri bakterijah E. coli, Proteus mirabilis, MRSA, Str. aureus, Str. pyogenes, Str. agalactiae in Candida albicans ter njegov učinek na rast celičnih linij TLT
 5. Matični mleček in propolis izboljšata protibakterijski učinek medu pri bakteriji Pseudomonas aeruginosa
 6. Čebelji propolis: imunobiološke lastnosti
 7. Čebelji pridelki, terapevtiki za bolezni
 8. Encimi, med in zdravje
 9. Kemijska sestava in vsebnost prostega triptofana v slovenskem cvetnem prahu
 10. Biološka aktivnost čebeljega kruhka v satnih celicah
 11. Čebelji kruhek – različni načini uporabe čebeljega kruhka in klinične izkušnje
 12. Prehranske in funkcionalne lastnosti čebeljega cvetnega prahu
 13. Masaža v apiterapiji
 14. Čebelarstvo v VDC CUDV Draga
 15. Apiterapija v Varstveno delovnem centru Črnomelj
 16. Apiterapija v šolskem učnem čebelnjaku
 17. Zdravljenje s čebeljim strupom včeraj in jutri
 18. Zdravljenje plantarnih in vulgarnih bradavic z mikroapipunkturo s čebeljim strupom 
 19. Prvi koraki za dobre čebelarske prakse: Vodnik za apiterapevtske izdelke
 20. Med in drugi čebelji pridelki v primarni, sekundarni, terciarni in kvartarni preventivi v družinski medicini
 21. Moje izkušnje z zdravljenjem kroničnih ran 
 22. OFTALMOAPITERAPIJA – študija primera:  Površinski točkasti keratitis 
 23. Prehrana s cvetnim prahom
 24. Zdravljenje z zrakom iz čebeljega panja v Srednji Evropi
 25. Apilarnil – a remarkable bees product and another forgotten Romanian invention