Pregledal stanje širokolistne in ozkolistne lipe na območju kanalskega, zgornjega Posočja in tolminskega.

06.06.2018 16:56:34

Lipa je na območju kanalskega v polnem cvetenju, podobna slika je tudi na izpostavljenih območji Tolmina. V zatišnih lega pa je opaziti odpiranje prvih cvetov. Na območju zgornjega Posočja pa lipa še ne cveti in bo predvidoma zacvetela ob koncu tega tedna. Posamezne izpostavljene lege pa lahko tudi kakšen dan prej.  
Visoke temperature tudi zelo ugodno vplivajo na razvoj in cvetene ozkolistne lipe. Zato je na sončnih lega kanalskega na zgodnih rastlinah že opaziti odpiranje prvih cvetov. Česar na območju tolminskega še nismo zasledili in se bodo začela odpirati predvidoma v začetku prihodnega tedna. Na območju zgornjega Posočja pa predvidoma z tedenskim zamikom.
Žal še vedno skoraj vsak dan prejmemo pošiljko dežja in ob takem nadaljevanju vremena ne moremo pričakovati dobrih donosov kljub velikemu številu cvetnih nastavkov predvsem za nas iz pašnega vidika pomembno ozkolistno lipo. Kakorkoli narava bo nadaljevala svoj ritem in tisti, ki imate namen pripeljati čebele na omenjeno pašo vam svetujemo, da to storite do konca tega  tedna oz. na območje kanalskega v prihodnih dveh dneh.
Naj medi!
Aleš Bozovičar, ONS