Napoved medenja za konec meseca aprila

27.04.2018 9:37:27
Obiskali smo območje primorske, kjer trenutno obilo cveti mali jesen, opaziti je tudi cvetenje navadne medene detelje, ki trenutno pred cvetenje akacije čebelam ponujata dobro stimulativno pašo. Preverjali smo tudi stanje akacije. Akacija na omenjenem območju je v dobrem fenološkem stanju z veliko cvetnih nastavkov in se ob trenutno toplem vremenu zelo dobro in hitro razvija. Zato je na območju Kopra na sončnih in nižinskih legah že opaziti beljenje prvih zgodnih akacij. Tudi v nadaljevanju vikenda in novega tedna je napovedano ugodno toplo vreme in zato lahko pričakujemo prve donose na obalnem območju primorske v sredini prihodnega tedna.
Na območju goriškega je razvoj za malenkost počasnejši in pričakujemo prve donos ob koncu prihodnega tedna. Na območju Sežane, Vipavske doline ter doline Branice so cvetni poganki dolgi od 3 do 4 cm na izpostavljenih legah lahko tudi 5 cm, zato pričakujemo prvo odpiranje cvetov pred 10. majem.
Svetujemo vam, da dovoze čebel na obalno območje izvedete v prihodnjih dneh na območje gorice pa naslednji konec tedna.
V večjem delu države z izjemo gorenjske in višjih predelov države z cvetenjem končuje sadno drevje, divja češnja ter regrat. Hkrati pa lahko na toplih sončnih legah na območju Dolenske, Notranjske, Štajerske in osrednje Slovenije v višini med 300 in 400 m nadmorske višine opazimo odpira in tudi že cvetenje belega ali gorskega javorja. Postopno se bo odpiral in cvetel v višje lege kjer trenutno šele brsti. Drugod v hladnejših legah na Pohorju, Koroškem, Gorenjskem, Kočevskem in višjih legah se bo razcvetel  v sredini meseca maja.
Na območju Prekmurja in Krško-Brežiškega je v polnem cvetu oljna ogrščica. Do pričetka cvetenja akacije lahko na območjih kjer so večje površine oljne ogrščice glede na trenutno vremensko napoved pričakujemo dobre donose.
Naj medi!
Aleš Bozovičar, ONS