Napoved medenja avgust-september

20.08.2017 19:50:26
Čebelarska sezona gre  h kraju, gospodarsko pomembnih paš za čebele letos več ne pričakujemo. Po državi v tem času cvetijo zlata rozga in nedotika, prav tako je precej cvetja v gozdni podrasti in na gozdnih robovih. Na njivah zlasti na območju Pomurja in dela Podravja je pričela cveteti tudi ajda. Ajde opažamo, da je vsako leto več in zasejane so tudi večje površine. Na območjih kjer je posejana ajda čebele dobijo tudi nektar, donosi se ob ugodnem vremenu gibljejo do pol kilograma na dan kar je za ta čas odlično. Poleg tega dela države je ajda zasejana tudi drugod in cveti v tem času.
Na teh rastlinah čebele nabirajo predvsem cvetni prah ki je sedaj zelo pomemben dobijo pa tudi nekaj nektarja zlasti iz bršljana.
 Čebele ki se izlegajo v tem času uživajo prinesen cvetni prah in si v telesu ustvarjajo zaloge in postajajo vedno bolj dolgožive.  Skupaj z matico bodo sedaj izležene čebele ob pravilni oskrbi uspešno preživele zimo in spomladi nadaljevale svojo vrsto.
V celinskem delu države nakrmimo čebele do konca meseca avgusta ali najkasneje do sredine septembra, na primorskem pa do konca septembra. Družine morajo  do teh datumov v panjih imeti dovolj uskladiščene, kvalitetno predelane in pokrite hrane. Zaloga je odvisna od prostornine panja. Klasičen AŽ panj mora imeti 15-18 kg ustrezne hrane, nakladni panj pa 20-25 kg.
Druga pomembna stvar pa je da smo uničili varojo. Tu je veterinarska stoka dala navodila in zdravilo. Ravnajmo se po navodilih veterinarjev, sami pa kontrolirajmo odpad in delovanje zdravila. Če sumimo da je kaj narobe se nemudoma posvetujmo z veterinarjem in skupaj z njim takoj ukrepajmo.
To so nujne naloge čebelarja ki jih mora v tem času opraviti.
V  začetku septembra  pa se bo po državi pričel rascvetati bršljan. Medenje bršljana nam lahko povzroči dodatno delo saj med v satju takoj zacementira. Donosi iz bršljana pa so lahko tudi do 10 kg po panju, seveda le najmočnejše družine. Če pričakujemo medenje bršljana bomo med samim medenjem krmili z enako količino sladkorja kolikšen je donos iz narave, s tem bomo preprečili kristalizacijo. Naša glavna skrb mora biti da v plodišču pred zazimljenjem ne sme biti kristaliziranega medu v satju. To lahko povzroči propad družine čez zimo. Kjer bo bršljan obilno medil bomo ob koncu medenja iz plodišča odstranili kristalizirane sate ob zalegi z vsake strani po enega, dodali bomo nove čim mlajše sate in dodatno krmili s sladkorjem v razmerju 2:1 v korist sladkorja. S tem bomo družini dali možnost uspešnega prezimovanja.
Slaba sezona 2017 je za nami, bila je podpovprečna in ostaja nam upanje, da bo naslednje leto bolje!
Naj medi!
Jure Justinek, ONS