Napoved medenja iz dne 2.5.2017

02.05.2017 22:37:13
Napoved medenja:
Paša na oljni ogrščici:
Oljna ogrščica končuje, trenutno je v zadnji tretjini in bo kmalu končala. Zaradi neugodnih vremenskih razmer je čebele niso izkoristile. Uspelo jim je nabrati nekaj cvetnega prahu medičine pa premalo da bi se sploh splačalo točiti. Paša bo trajala morda še nekaj dni do sedmega ali osmega maja in konec.
Akacijeva paša:
Trenutno je akacija v polnem cvetu na območju celotne Primorske vendar je medenje izredno slabo predvsem zaradi prehladnega vremena in pogostih padavin. Omembe vrednih donosov praktično še ni bilo pa je cvetenje že skoraj na polovici. Akacija za dobro medenje potrebuje nočne temperature nad deset stopinj, čez dan pa brezveterje in temperature preko 23 stopinj.
Drugod po državi je akacija pozebla in vegetira. Cvetje se izredno počasi razvija kar pomeni, da je zakrnelo in medenja vsaj da bi ostalo kaj za čebelarje ne pričakujemo. Stanje je sicer precej različno od kraja do kraja vendar bo cvetja bistveno manj kot bi ga bilo če nebi pozebla in ponekod bodo cveteli le vrhovi. Kar jo je ostalo pa računamo, da se bo na območju Bele krajine in Prekmurja razcvetela med osmim in desetim majem. Drugod v hladnejših legah na Goričkem in okolici vremske doline in Ilirsko Bistriškega območja pa po desetem maju pa do petnajstega v najhladnejših legah. Veljalo bi opozoriti, da je nujno pred prevozom stanje preveriti saj v primeru da je večina pozebla se prevoza dejansko ne splača opraviti.
 
Javorjeva in smrekova paša:
Javor se razcveta v nižinah in do višine 500 metrov nad morjem. Prav tako na teh legah na smreki izloča kapar ki ga je letos precej. Najbolje kaže na Koroškem, na Pohorju, na območju savinjske doline širše, na območju osrednje Slovenije nekako do Vrhnike, nižje lege Gorenjske in Kočevja pa tudi Trnovski gozd, Bohor in deli Dolenjske. Medenje se bo postopno pomikalo v višje lege in ta rednitek so aktualne lege za postavitev naštete na nadmorski višini do 600 metrov. Čez 10 dni bodo aktualane vse naštete lege do višine 800 metrov in zopet čez 10 dni še vse višje. Paša zagotovo bo ker je tako velikega kaparja kot malega izredno veliko, tudi uši se najdejo vendar je ključno vreme. Ta trenutek je bistveno prehladno da bi čebele letele v hladen gozd čeprav ponekod dobesedno  že teče iz smreke. Donosi se bodo pojavili ko se otopli. Upajmo, da ta čas pride čimprej. Javor letos cveti ušic pa kaj veliko še ni opaziti, tako da bo javor podpora smrekovi paši.
 
Jure Justinek ONS