Častna 99 obletnica čebelarja Janeza Ivana Malija

20.02.2019 15:01:19
Tajništvo

Čebelar Mali Janez Ivan je bil rojen 28. januarja 1920 v vasi Letenice pri Golniku. Visok jubilej je praznoval v krogu svoje družine. Je član ČD Goriče, ČZS, ter regijske ČZ Gorenjske, je dobitnik priznanja A. Janša 2. in 3. stopnje. Z obiskom članov društva smo počastili njegov visoki jubilej, dostavili smo mu listino » častnega člana »
Jubilant čebelari od desetega leta v čebelnjaku s do 15 AŽ panji na domačem vrtu. Bil je ustanovni član društva in dolgoletni predsednik društva. Ob razvitju društvenega prapora leta 2011. je tudi prispeval za spominski trak in aktivno sodeloval v društvu do leta 2015. ko je čebele prevzel njegov zet. Bil je tudi predsednik gasilskega društva Goriče in nasploh aktivni član Krajevne skupnosti Goriče, saj je kot krojaški mojster imel veliko stika s krajani.
Njegovi spomini sežejo v leto 1910., ko so na Letenicah že bili prvi trije čebelnjaki, tako je pripovedoval njegov oče. Z 10 leti pa je že spoznaval življenje čebel in pomagal očetu, ko so čebelarili še v kranjičih, po letu 1930. pa so že pričeli z Žnidaršič panji.
Veliko svojih spominov je napisal tudi ob razvitju prapora o čebelarstvu pod Kriško goro in Storžičem, kar nam služi, da je tradicija čebelarstva pod gorami stara že več kot sto let.
Čebelarji mu želimo, da bo v tem okolju dočakal stoto obletnico in čez ter poslušal šumenje čebel z lepimi spomini mladosti.
Mali J. Friderik, ČD Goriče.