PONAREJENI MED IN ZDRAVJE

06.08.2010 16:44:49
Tajništvo
Ponarejanje medu z dodanim sladkorjem je goljufanje potrošnikov in posledica prevelikega pohlepa po denarju, saj je kuhinjski sladkor bistveno cenejši od naravno pridelanega medu. Vsak med kristalizira in je kot tak najbolj idealen in tudi bolj prebavljiv kot tekoči med, zato bi morali trgovcem predpisati, da smejo prodajati le kristalizirani med.
V tem primeru težav zaradi pregrevanja medu, pri čemer lahko nastanejo tudi snovi, škodljive zdravju, ne bi bilo. S temi besedami se je zdravnik, apiterapevt (strokovnjak za zdravljenje s čebeljimi pridelki) in čebelar Franc Grošelj odzval na nedavno razkritje kmetijske inšpekcije, da sta v Sloveniji naprodaj tudi ponarejeni med iz tujine z dodanim sladkorjem in med, ki zaradi pregrevanja vsebuje prevelike količine hidroksimetilfurfurala (HMF).

Dr. Janko Božič, strokovnjak za čebele na ljubljanski biotehniški fakulteti, ki tudi sam čebelari, pravi, da med najpogosteje ponarejajo z dodajanjem sladkornih sirupov, denimo saharoze ali kuhinjskega sladkorja, pa tudi koruznega sladkornega sirupa, ki je še cenejši od saharoze. V laboratorijih lahko odkrijejo več kot pet odstotkov sladkornega dodatka v medu, težje pa je odkriti dodajanje sirupa iz pesnega sladkorja. "Pri tovrstnih odkritjih običajno ne gre za poneverbe zaradi čebelarjev, ampak zaradi podjetij, ki med pakirajo," pojasnjuje Božič.

Franc Grošelj dodaja, da se lahko umetni sladkor v medu znajde tudi po čebelarjevi zaslugi, če čebele hrani s sladkorno raztopino (ko ni paše, jih mora hraniti), saj jo predelajo v glukozo in fruktozo, torej v umetni med. Nekateri čebelarji čebele hranijo tudi, ko je dovolj paše, saj imajo posledično več medu. Božič poudarja, da je hranjenje čebel s sladkorjem in pridobivanje medu iz njega najtežje razkriti pri mešanem cvetličnem medu, medtem ko pri vrstnem medu dodajanje sladkorja spremeni njegove značilne lastnosti. Na vprašanje, ali je dodajanje sladkorja medu v obliki sirupa zdravju škodljivo, apiterapevt Grošelj odgovarja: "Škodljivo je toliko, kolikor je škodljiv sladkor kot tak, saj ga imenujemo bela smrt. Odkar je sladkor v široki uporabi, se ugotavlja, da je več obolenj, zlasti presnovnih, in raka na prebavilih, saj ga zato, da postane bel, obdelajo s klorovimi spojinami. Zato bi morali sladkor v kar največji meri izločiti iz prehrane in čim več uporabljati med." Božič pa opozarja, da ponarejeni med, ki mu je dodan sladkor, prehransko ni veliko boljši od sirupov za pripravo sokov, z vidika zdravja pa ima takšen med manj biološko aktivnih učinkovin.

Inšpektorji so v dveh vzorcih medu odkrili tudi previsoko vrednost HMF, ki nastane iz fruktoze in med drugim kaže, da je bil med pregret. Božič pravi, da ga segrejejo zaradi lažjega polnjenja, medtem ko je daljše pregrevanje potrebno zaradi pretvorbe kristaliziranega medu v tekočega. "Tu lahko pride do napak, namernih in nenamernih, ter povečane količine HMF," poudarja dr. Božič.

VIR - DNEVNIK