Dobrodelni pohod in prireditev »Korak zase – korak za Sladkorčke« III. del

12.09.2020 18:45:50
Tajništvo
Dobrodelni pohod in prireditev »Korak zase – korak za Sladkorčke« III. del
Na Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS) smo v sodelovanju s Pediatrično kliniko, Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove ter Društvom za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami izpeljali vseslovenski dobrodelni pohod in prireditev »Korak zase – korak za Sladkorčke«, s katero smo pomagali sladkorčkom – otrokom s sladkorno boleznijo.
Dobrodelni pohod je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
Že v zgodnjih jutranjih urah so se prvi pohodniki, v podporo sladkorčkom, odpravili na pot v Čebelarski center Slovenije, Brdo pri Lukovici, kjer je ob 17.00 potekal zaključni dobrodelni dogodek s sprejemom pohodnikov. Dobrodelni pohod je potekal po štirih poteh:
1. pot: Boštjan Noč, predsednik ČZS, se je s svojo ekipo odpravil na 58 km dolgo pot ob 2.00 uri izpred Čebeljega raja s Sela pri Žirovnici. Na startu se je pridružilo 60 pohodnikov in domače čebelarsko društvo s praporom. Začetek pohoda je naznanila čebelarska himna. Pohodnike je pospremil župan Občine Žirovnice g. Leopold Pogačar, v Naklem se pohodnikom pridruži župan Občine Naklo g. Ivan Meglič, v Strahinju župan MO Kranj g. Matjaž Rakovec, v Komendi župan Občine Komenda g. Stanislav Poglajen, v Kamniku pa še župan Občine Kamnik g. Matej Slapar. Del poti je prehodila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki se je pohodnikom pridružila v Homcu. Na zaključku poti na poti proti Čebelarskemu centru Slovenije, se je na območju Občine Lukovica pohodnikom pridružila tamkajšnja županja ga. Olga Vrankar. Pohodnike je ob poti pričakal tudi pozdrav več čebelarskih praporov Praporščaki s prapori so naš čebelarski ponos.
2. pot: Nina Ermenc Pangerl, ambasadorka projekta, je z ekipo hodila izpred Gostišča Trojane s štartom ob 8.30 uri (23 km). S Trojan so se podali tudi vodja služb ČZS ga. Lidija Senič in podpredsednica ČZS ga. Marija Sivec.
3. pot: Aleš Bozovičar, ambasador projekta, je svojo 38 km dolgo pot pohod proti Čebelarskemu centru pričel ob 9.00 uri izpred ŠRS Dobrova.
4. pot: Jože Smrkolj in čebelarji Čebelarskega društva Zagorje so pohod začeli ob 7.00 uri zjutraj izpred čebelarskega doma na Izlakah.
Dobrodelnega pohoda so se udeležili tudi slepi in slabovidni, ki so svoj del poti začeli ob 14.00 uri v Podgori pri Zlatem Polju in so prehodili 5 km dolgo pot. Invalidi na invalidskih vozičkih so del poti prevozili po svojih zmožnostih. Med samo potjo so se pridružili tudi številni drugi pohodniki, ki so prehodili vsak delček poti, po svojih zmožnostih.
Z dobrodelnim pohod in prireditvijo »Korak zase – korak za Sladkorčke« opozarjamo javnost, predvsem pa pristojne in odgovorne institucije, na problematiko, s katero se soočajo sladkorčki. Poudarjamo pomen in možnost uživanja čebeljih pridelkov tudi pri sladkorni bolezni in hkrati ozaveščati o zdravem načinu življenja. Poleg tega želimo s to akcijo zbrati finančna sredstva za otroke s sladkorno boleznijo, da bi jim omogočili nakup drage UZ aparature za oceno stanja ožilja, ki se redno uporablja pri pregledih sladkornih bolnikov, za kar moramo zbrati več kot 30.000 EUR.
 
TUDI VI ŠE LAHKO POMAGATE …
… če v soboto, 12. 9. 2020, do 23.59 ure pošljete SMS-sporočilo s ključno besedo sladkorcki5 na številko 1919. Tako lahko prispevate 5 EUR.

 
Do sedaj smo zbrali že skoraj 15.000,00 EUR.
 
Ob prihodu na cilj so povedali:
Boštjan Noč, predsednik ČZS: »Občutki so nori, premagal sem meje lastne kondicije, vendar vsak korak šteje in vsa bolečina izgine, ko veš, da delaš nekaj dobrega in danes smo delali za sladkorčke – otroke s sladkorno boleznijo. Zopet smo čebelarji dokazali, da znamo stopiti skupaj in da smo najbolje organizirana volonterska organizacija v Sloveniji.«
dr. Aleksandra Pivec: ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: »Z veseljem sem se na zadnjih 10 kilometrih pridružila tej dobrodelni pobudi čebelarjev in upam, da vnesla v tem ciljem delu nekaj energije in novo motivacijo tistim, ki so bili na poti že od jutranjih ur. Kot po navadi sva se s predsednikom Čebelarske zveze Slovenije pogovarjala o številnih novih idejah in projektih. Sem resnično ponosna, da imamo tako močno in dobro Čebelarsko zvezo Slovenije, ki je izjemno aktivna pri zastopanju enega najpomembnejših sektorjev znotraj ministrstva za kmetijstvo. V preteklosti smo izpeljali številne pomembne projekte. Vesela sem, da predsednik Čebelarske zveze Slovenije, skupaj s svojo ekipo, vedno razmišlja o novih projektih in aktivnostih. Danes sva na zadnjih 10 km poti nanizala vsaj 10 novih idej o katerih se bomo pogovarjali in jih tudi izvajali v prihodnje.«
 
Sprejem pohodnikov na Brdu pri Lukovici je potekal od 16.30 ure dalje. Dobrodelna zaključna prireditev je potekala na odprtem prireditvenem prostoru pod Čebelarskim centrom Slovenije v Rokovnjaškem gozdičku. Nastopili so: Godba Lukovica, čarodej Toni Mežan, Miran Rudan, Rok Ferengja, Denis Porčič - Chorchyp, Patricija Štifter - Riya z Impulz dance studiom ter Daniel Popović. Celoten program je povezoval Klemen Bunderla.
V okviru zaključnega dobrodelnega dogodka smo:
- Podirali svetovni rekord v »POTICI VELIKANKI« v sodelovanju s članicami Zveze kmetic Slovenije. Prvi kos potice sta razrezala Boštjan Noč, predsednik ČZS in dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano;
- Pekli »ŠMORN«, ki so ga bili veseli tudi sladkorni bolniki, saj je bil pripravljen iz njim prijaznih sestavin. Brezplačno smo razdelili 100 porcij »šmorna«;
- Stregli najboljšo kavo na svetu – kavo z medom;
- Predstavili novo srečko ČEBELARKA v sodelovanju z Loterijo Slovenije. Za udeležence dogodka so organizirali Srečkanje, skupinsko praskanje srečk, s čimer so zbranim čebelarjem omogočili, da so srečo s Čebelarko lovili med prvimi;
- Pripravili cocktail show z Radom Mulej, ki bo predstavil svoj medeni ginBee;
- Pripravili zabavni program za otroke z ustvarjalnimi delavnicami izdelave gnezdilnic za čebele samotarke s studiem Loščika in čarodejem Tonijem Mežanom;
- Organizirali sejem čebeljih pridelkov, domače obrti, lokalnih proizvajalcev na več kot 15 stojnicah;
- Organizirali strokovni posvet.
 
Vsi sodelujoči na pohodu in na zaključni prireditvi so na koncu prejeli hitro srečko Čebelarka in vrečko semen medovitih rastlin podjetja Hofer.
Glavni podpornik dobrodelnega projekta: HOFER Slovenija.
Medijska pokrovitelja dobrodelnega projekta: Radio Aktual in Radio Veseljak.

Hvala vsem, ki ste se nam pridružili in s tem naredili korak zase in korak za sladkorčke! Hvala vsem, ki ste darovali za sladkorčke z SMS donacijo.
Ogled posnetkov iz poti si lahko ogledate na FB strani Čebelarske zveze Slovenije: https://www.facebook.com/CebelarskaZvezaSlovenije
Čebelarska zveza Slovenije