Svetovni dan čebel - prvi obisk društev 3.12.2015

01.12.2015 10:18:17
Tajništvo
SVETOVNI DAN ČEBEL-PRVI OBISK DRUŠTEV 3.12.2015
 
Čebele in ostali opraševalci so za življenje ljudi zelo pomembni. Od opraševanja je odvisna kar tretjina pridelane hrane na svetu in čebele imajo med vsemi opraševalci najpomembnejšo vlogo. Z opraševanjem opraševalci omogočajo kmetijsko proizvodnjo, ki zagotavlja varno preskrbo s hrano, čebele pa poleg tega s svojimi visoko hranljivimi izdelki pomembno prispevajo še k izboljšanju kvalitete prehrane za ljudi.
 
 
V okviru prizadevanj za zaščito čebel ima pomembno vlogo ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Zato bo Republika Slovenije, na pobudo čebelarske zveze Slovenije, organizaciji Združenih narodov predlagala, da 20. maj razglasi za SVETOVNI DAN ČEBEL. 20. maj smo predlagali, ker je to dan, ko se je rodil Anton Janša (1734-1773), ki je poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden takratnih najboljših poznavalcev čebel.
 
Kot smo že poročali bo v želji da pobudo podprejo in se z njo še bolje seznanijo tudi slovenski čebelarji in ostala zainteresirana javnost, bo v mesecih od decembra 2015 do marca 2016, predsednik ČZS g. Boštjan Noč z zaposlenimi, s prepoznavnim vozilom obiskali vsa čebelarska društva v Sloveniji in o pobudi informirali prisotne.
 
Prvi obisk se bo zgodil 3.12. 2015 in bo potekal po poti objavljeni v tabeli, ob 16:00 pa bo osrednja slovesnost v Delavskem domu v Zagorju ob Savi.
 
 
 
Predvidoma bo dogodek sledil z naslednjim dnevnim redom in bo trajal 45 minut:
  • kratek pozdravni nagovor predsednika društva, predsednika ČZS in prisotnih vabljenih gostov v podporo čebelarstvu
  • razgovor z vodstvom društva in vabljenimi gosti
  • druženje vseh prisotnih s fotoreportažo v podporo Svetovnemu dnevu čebel.
 
Ob 16:00 pa bo v Delavskem domu v Zagorju tudi osrednja prireditev, na katero so vabljena društva, ki jih bomo obiskali in lokalno prebivalstvo.
 
Predviden program:
  1. Kulturni program
  2. Uvodni govor predsednika ČZS – Boštjan
  3. Govor predsednice ČD Zagorje
  4. Govor župana Zagorja in ostalih županov
  5. Govor pokroviteljev dogodkov (Medex, Hofer)
  6. Kulturni program
  7. Pozdravni govor znanih osebnosti
Na dogodku bodo tudi animacije za otroke, prisotne bodo tudi maskote čebelice Sivke, maskota Virus, ki bodo otrokom delile čokoladice, tatuje. Prisoten bo tudi čebelar s svojo stojnico in promocijski pult z degustacijo izdelkov podjetja Medex.
 
 
Vljudno vabljeni!

Fotografije